Webdienst moet voordelen ODF bewijzen

Binnenkort kunnen organisaties testen hoe hun documenten er uitzien in een ander kantoorpakket, dankzij een webdienst die Nederland Open in Verbinding (NoiV) en de OpenDoc Society samen ontwikkelen. Michiel Leenaars, vicevoorzitter van de OpenDoc Society: “We willen zo laten zien dat ODF een heel consistent formaat is.”
Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) en de Vereniging OpenDoc Society werken samen aan een webdienst voor het vergelijken van Officetoepassingen. Organisaties kunnen hun documenten gratis uploaden naar OfficeShots, zoals de webdienst gaat heten. Op het scherm zien ze vervolgens hoe een document er in een ander pakket uitziet. Dit resultaat kunnen ze als pdf bewaren. Als het om ODF-bestanden gaat, gunt de webdienst ontwikkelaars daarnaast een blik op de onderliggende XML.
Officeshots.org gaat eind februari online. In eerste instantie kan de webdienst alleen bestanden in ODF-formaat tonen vanuit onder andere GoogleDocs, StarOffice, OpenOffice, Lotus Symphony en Word-versies met een ODF-plugin. Later volgen ook documenten in andere formaten.
Michiel Leenaars, directeur strategie bij NLnet en vicevoorzitter van de OpenDoc Society: "We willen zo laten zien dat ODF een heel consistent formaat is. Hopelijk denken organisaties voortaan wel vijf keer na voordat ze een pakket kiezen dat ODF niet ondersteunt."
Huisstijl zien in ander pakket
Leenaars: "Als je een document opslaat en verstuurt aan iemand met een ander kantoorpakket, dan weet je nooit zeker wat die persoon op zijn scherm te zien krijgt, en hoe het document uit de printer rolt. Voor één documentje is dat misschien nog niet zo erg, maar het wordt anders als een organisatie tienduizend desktops van nieuwe kantoorpakketten wil voorzien. Dan is het bijvoorbeeld relevant hoe bestaande documenten, die opgemaakt zijn in de huisstijl, er uit gaan zien in het nieuwe pakket. Via OfficeShots kunnen organisaties beoordelen hoe consistent en betrouwbaar de output is van allerlei kantoorpakketten, zonder dat ze daarvoor een hele verzameling leveranciers hoeven te benaderen."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Bas Groot
Het zal best dat wanneer je content van het ene naar het ander platform overtankt, dat het een sloppy mess wordt, maar binnen ODF zelf is het net zo goed gedoe, dus die hele claim van OfficeShots dat ODF zo interoperabel is: was het maar waar! Ik gebruik heel veel OpenOffice en kan je vertellen: ODF is in de praktijk net zo min interoperabel tussen Mac en Windows als Word. Er zitten gewoon afwijkingen in de weergave. Als je op de het ene platform een document maakt en op de andere leest krijg je altijd lege pagina's met ��n woordje, op rare plekken afgebroken paragrafen, tabellen die uit elkaar vallen en heel veel andere zooi die je toch weer met 't handje moet corrigeren. Dat heb je met Word dus net zo goed als met Open Office. Ik heb het zelf aan ontwikkelaars gevraagd en ze zeggen dat ze dat dat fixen ondoenlijk is. Het komt doordat op Mac en Windows de tekst-software van het systeem zelf gebruikt wordt, en die zitten op Mac en Windows gewoon ten enen male anders in elkaar. Met als gevolg subtiele verschillen in maatvoering, met als gevolg dat in de dagelijkse praktijk op PC werken aan een Mac document of vice versa een bezoeking is. Dus leuk zo'n tool maar de noodzakelijke correcties zul je toch weer op het ontvangende platform moeten uitvoeren.