Deel dit artikel
-

Webvan sluit vestiging vanwege tegenvallen verwachtingen

Online kruidenier Webvan lijkt opnieuw in de problemen te raken. Om de organisatie op orde te krijgen sluit het opnieuw een vestiging, ditmaal in Atlanta. De kwartaalcijfers van het gehele concern voldoen met een omzet van ruim 77 miljoen dollar niet aan de verwachtingen . Wel heeft het bedrijf een nieuwe CEO in de persoon van Robert Swan, de voormalig COO.

In totaal krijgen 885 mensen hun ontslag. Daarvan is meer dan de helft afkomstig van de vestiging in Atlanta. Ook wil het bedrijf een voorstel doen aan haar aandeelhouders om de aandelen samen te voegen – een zogenaamde reverse split – om de koers weer boven de dollar de te krijgen. Als een aandeel aan de Nasdaq langer dan tien dagen onder de dollar staat, dreigt uitsluiting van handel. Webvan kreeg deze maand al een waarschuwing.

Om de operatie in Atlanta draaiend te krijgen, gaf Webvan eerder tussen de 35 en veertig miljoen dollar uit. Toch besloot het bedrijf juist deze vestiging te sluiten. Verkopen vielen tegen, ondermeer door een bepaalde alcoholwet van de staat Georgia. Deze wet verbiedt het aan de deur verkopen van alcohol. Alcoholhoudende dranken zijn in andere steden goed voor zeven procent van de omzet, zo vertelde CEO Swan aan de Wall Street Journal. Swan is de opvolger van George Shaheen, die halverwege april opstapte.

Het goede nieuws is dat Webvan dit jaar verder geen kapitaal nodig heeft. Pas volgend jaar zal een nieuwe investering van 25 miljoen dollar nodig zijn om uiteindelijk op een winstgevende situatie uit te komen. Toch is de kas-situatie zorgelijk: binnen een kwartaal zakte de bankrekening van 212 naar 115 miljoen dollar.

Voor het afgelopen kwartaal komt het bedrijf uit op een verlies van 217 miljoen dollar, terwijl er 77 miljoen dollar werd omgezet. Dat is twee keer zo veel als een jaar geleden, maar analisten hadden nu een omzet van meer dan 85 miljoen verwacht.
Intussen heeft het bedrijf aan zakenbank Goldman Sachs gevraagd om uit te kijken naar 'financiering en andere strategische alternatieven'. Daaronder kan ook een eventuele overname vallen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond