Deel dit artikel
-

Webwinkels VS introduceren betalen op rekening

Online kopers in de Verenigde Staten krijgen de mogelijkheid op rekening te kopen. Het bedrijf I4 Commerce introduceert de 'bill me later'-button, wie erop klikt krijgt na een maand een rekeningoverzicht in de bus. Thuiswinkel.org zegt nieuwe initiatieven voor betalen toe te juichen, maar vindt dat consumenten er ook door verward raken.

Zeven Amerikaanse webwinkels hebben het systeem afgelopen zomer getest, waaronder MyMusic.com. Deze week sloot I4 Commerce een overeenkomst met payment-provider CyberSource, meldt Cnet. Klanten van CyberSource zijn onder meer Home Depot, Overstock.com en Nike.

Bij 'bill me later' wordt de klant bij het afrekenen gevraagd wat de geboortedatum is, in enkele gevallen wordt ook gevraagd naar het Social Security-nummer. I4 Commerce keurt vervolgens de transactie goed in een tijdspanne gelijk met die van een creditcard.

Hoewel I4 Commerce ongeveer een jaar actief is heeft het wel enkele sterke partijen achter zich verzameld, waaronder FirstData, dat betalingen afhandelt, en CIT OnLine Bank . Gezamenlijk runnen I4 Commerce en CIT OnLine Bank ook een website om het betaalsysteem te promoten, onder de naam Bill-me-later.com .

Het systeem zou met name aantrekkelijk zijn voor internetters die angst hebben om met een creditcard op internet te betalen, maar ook voor mensen die geen creditcard hebben. Voor webwinkels zou het aantrekkelijk zijn vanwege de geringere kosten voor het verwerken van de transacties dan bij creditcards. I4 Commerce begeeft zich op een moeilijke markt. Wanneer mensen geen creditcard hebben is dit regelmatig vanwege een verleden van wanbetalen. Het bedrijf stelt zichzelf garant voor wanbetalers tegenover de webwinkels die gebruik maken van 'bill me later'. Een ander probleem is dat klanten wellicht moeite hebben om zich te identificeren met hun Social Security-nummer. Er is een markt voor de diensten van I4 Commerce, aldus Cnet, maar het bedrijf is wel bezig met een "big uphill battle".

Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org, de branche-organsatie voor winkels die verkopen op afstand, kent het systeem van 'bill me later' niet, zegt hij. "Wellicht dat het bij de werkgroepen binnen onze organisatie wel bekend is. In principe is het goed dat er nieuwe systemen op de markt komen, het stimuleert kopen op afstand. Aan de andere kant is het niet goed voor het vertrouwen van de consument in online betalen wanneer de markt zo in beweging blijft." Jongen zegt dat dit vertrouwen pas ontstaat met "gezaghebbende partijen", de partijen die I4 Commerce rond zich heeft verzameld zijn in dat opzicht te weinig bekend in Nederland.

Vraag naar alternatieven voor creditcardbetalingen is er wel, zegt Jongen. "63 procent van de mensen die niet online kopen geeft angst over de veiligheid van het betalen als reden." Dat moet volgens hem verbeterd worden door zowel de winkels, de banken en creditcardmaatschappijen, en de payment-providers. Een belangrijke stap voor winkeliers wordt gezet met de introductie van UCAF eind dit jaar bij Mastercard. UCAF is een systeem waarbij niet alleen autorisatie maar ook authenticatie gedaan wordt bij het online betalen met een creditcard. Webwinkels krijgen zo de garantie dat degene die de aankoop heeft gedaan ook daadwerkelijk is wij hij zegt te zijn. Wanneer de klant dit betwist, zoals nu regelmatig gebeurt, draait de webwinkel op voor de kosten en dient het de artikelen terug te vorderen, wat ook een kostbare zaak is.

Deel dit bericht

5 Reacties

Sebastiaan

Weet iemand wat de ontwikkelingen in Nederland zijn?

Peter

Dit artikel is inmiddels ruim 2 jaar oud. Is er iemand die iets meer weet over dit onderwerp: ervaringen met deze optie in buitenland resp. evt. interesse hiervoor in nederland?

roy

persoonlijk ken ik 1 webwinkel waar dit mogelijk is en waar ik enkele keren gebruik van heb gemaakt. Het betreft: http://www.xaxashop.nl  Vroeger was het assortiment iets uitgebreider met diverse geheugen kaartjes en de service is super. p.s. geen misbruik van maken natuurlijk

sakjns

2 jaar verder en bill me later is nog steeds alleen mogelijk in Amerika. ik zie de VVD hier niet veel aan veranderen, wat een slechte partij door hun lopen we nog steeds acher.ik ga maar weer op de sp stemmen

WJM

2 jaar verder?
12!

(en idd nergens 1 letter te vinden of het ueberhaupt ook kan voor klanten buiten de USA)
(dat social-number ID doet vermoeden van niet)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond