Deel dit artikel
-

Wederom meer faillissementen in Nederland

Nederland stevent af op een recordaantal faillissementen dit jaar. Dit komt naar voren in onderzoek van Graydon. Het aantal faillissementen in het derde kwartaal is wederom toegenomen. Procentueel gezien vallen binnen de ICT de meeste bedrijven om.

Graydon , opgericht in 1888, is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat financiële diensten aanbiedt, gericht op onder meer kredietbeoordeling en incasso. Het inventariseert ook het aantal faillissementen in Nederland en publiceert ieder kwartaal een rapportage.

In het derde kwartaal gingen negen procent meer bedrijven failliet (1702 in totaal) in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het totale aantal bankroete bedrijven voor dit jaar komt ermee tot 4873 komt, vorig jaar waren het over dezelfde periode nog 4481 bedrijven. Het aantal schuldsaneringen steeg nog sterker, volgens Graydon "onrustbarend", met 23 procent tot 2599.

Het grootste aantal faillissementen valt binnen de detailhandel, aldus een woordvoerder van Graydon, maar procentueel gezien is de ICT koploper. Absolute getallen over het aantal failliete ICT-bedrijven kan hij nog niet geven. "Die cijfers komen pas aan het eind van het jaar beschikbaar." Andere sectoren die gevoelig zijn voor faillissementen zijn bouwnijverheid en de adviessector.

De bedrijven die bankroet gaan zijn overwegend kleine bedrijven, die tussen de één en vijf jaar oud zijn en minder dan tien personeelsleden in dienst hebben. "Veertig procent van de failliete bedrijven betreft eenmanszaken", zegt de woordvoerder.

Als gevolg van de faillissementen zijn dit jaar 38 duizend arbeidsplaatsen verloren gegaan, de schade van faillissementen en schuldsaneringen wordt geraamd op drie miljard euro. Daarvan komt driekwart op rekening van de schuldeisers, zoals bank, leveranciers en verhuurder. Het resterende deel komt op rekening van de fiscus.

Graydon verwacht dat het totale aantal faillissementen dit jaar zevenduizend in totaal zal bedragen. "Nog nooit zijn er in Nederland zoveel faillissementen uitgesproken." Als reden voor de sterke toename wordt genoemd de trend om een eigen bedrijf te starten, in 2000 en 2001 startten maar liefst 140 duizend nieuwe bedrijven. Starters zouden onvoorbereid zijn op een verslechtering van de economie. "Nu daarvan sprake is zijn het vooral de vele ondeskundige starter die het eigen bedrijf ten onder zien gaan."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond