Deel dit artikel
-

Wederom verzoek om 100 miljoen door EPN

De overheid moet een fonds instellen van 100 miljoen euro voor kleinschalige ICT-projecten in zorg en onderwijs, aldus EPN, Platform voor de Informatiesamenleving. De belangenclub doet dit verzoek wel vaker – voor het laatst twee maanden geleden – en lijkt sterk zijn zinnen gezet te hebben op het fonds "Aan de Slag met ICT". Zijn de projecten die ermee gesteund moeten worden niet op een andere manier te financieren?

"Aan de Slag met ICT"-fonds, moet het nieuw in te stellen subsidiekanaal gaan heten, als het aan EPN ligt. Het is bedoeld voor kleinere ICT-projecten die wel maatschappelijk waarde hebben, maar nu niet van de grond komen. Dat zou komen omdat ze "te klein en commercieel niet interessant genoeg zijn". Dergelijke ICT kan echter wel "maatschappelijke knelpunten" oplossen, claimt EPN.

Het pleidooi klonk bekend. EPN, dat gesteund wordt door bedrijven en instellingen als KPN, Ericsson en de Consumentenbond, en waar een Raad van Toezicht actief is bestaande uit onder meer Tineke Netelenbos, Wim Deetman en Jacques Schraven (VNO/NCW), verstuurde op 17 september precies dezelfde hartekreet. De afgelopen jaren viel het pleidooi vaker te horen bij EPN.

Dit roept de vraag op of EPN wel gehoord wordt in Den Haag. "Dat is wel het geval", reageert woordvoerder Peter van der Wel. "We zijn bij verschillende overlegorganen betrokken, waaronder de Nationale ICT Raad. Soms lukken dingen wel, maar soms lukken dingen die we willen ook niet." Of een dergelijk fonds wel van de grond komt na de verkiezingen, vond Van der Wel moeilijk te voorspellen. "We hopen uiteraard van wel."

Het "Aan de Slag met ICT"-fonds heeft tot doel kleinschalige projecten te ondersteunen, gericht op ICT-toepassingen voor zorg, overheid en onderwijs. Hoewel EPN zegt dat deze projecten maar moeilijk van de grond komen, wist het Platform Internet voor Alledag, dat wordt voorgezeten door Prins Willem-Alexander, toch het een en ander voor elkaar te krijgen. Bovendien met steun van het bedrijfsleven. De prins presenteerde vorige week de resultaten op het ECP.nl-congres. Is dit geen model voor het door EPN voorgestelde fonds? Van der Wel: "Wij waren ook betrokken bij het Platform Internet voor Alledag. Uit de manier waarop de prins erover vertelt, zou je kunnen concluderen dat het eenvoudig is om op die manier te werken. Het kostte echter erg veel moeite. En dan hebben we het over slechts enkele projecten. Wij willen met het "Aan de Slag met ICT"-fonds tot vijfhonderd kleinschalige projecten opzetten."

Een mogelijke reden voor bedrijven om niet te investeren in dergelijke projecten is wellicht te weinig inzicht in de opbrengst. Zou EPN daarin een sterkere rol moeten spelen? "We doen ook onderzoek om de resultaten van inzet van ICT in onderwijs en gezondheidszorg inzichtelijk te maken", zegt Van der Wel. "Zo onderzoeken we momenteel de inzet van gaming in het onderwijs, voor educatieve doeleinden, en de inzet van electronische medicatie." De ontwikkeling en invoering van ICT, en daarmee de economische basis voor bedrijven om hieraan mee te werken, zijn echter van meerdere factoren afhankelijk, aldus Van der Wel. "Het gaat ook om macht. In de gezondheidszorg wordt met de inzet van toepassingen bijvoorbeeld de machtspositie van artsen uitgehold. Het is niet altijd een technische kwestie, het probleem is vaak organisatorisch. En ook financieeel."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond