Deel dit artikel
-

Wederopstanding Priceline bekroond met winst

Het bedrijf had het eerder al voorspeld, maar gisteren werd het officieel. Priceline.com , een site waar consumenten kunnen bieden op producten zoals vliegtickets, heeft voor het eerst in zijn bestaan winst gemaakt. Dit resultaat voor het tweede kwartaal is des te opmerkelijker omdat Priceline.com begin dit jaar nog op sterven na dood leek.

Bij een omzet van 365 miljoen dollar in het tweede kwartaal behaalde Priceline een nettowinst van 2,8 miljoen dollar (1 dollarcent per aandeel). Vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 11,7 miljoen dollar, wat neerkomt op zeven dollarcent per aandeel. Kostenbesparing via ondermeer ontslagen, terugdringen van uitgaven aan marketing en een groeiende omzet zorgden voor de winst. Het bedrijf had vorig jaar nog 550 mensen in dienst, dat is nu teruggebracht tot 332.

"We waren op weg naar wat veel mensen zagen als ons graf," zei CEO en chairman Richard S. Braddock van Priceline, "maar we kwamen er weer uit met opgeheven hoofd, dat is een goed gevoel."

Priceline.com is een van de iconen van de Amerikaanse dotcom-cultuur. Het bedrijf is opgericht door Jay Walker en ging in april 1998 van start met zijn activiteiten. Een jaar later ging het bedrijf naar de beurs en vertegenwoordigde toen op basis van een koers van 160 dollar per aandeel een beurswaarde van dertig miljard dollar.

Maar de groei die Priceline daarop wilde doormaken werd het bedrijf bijna fataal. Priceline werd met name groot door de verkoop van vliegtickets per opbod. Maar het begaf zich vervolgens op allerlei markten zonder goed uit te zoeken of het bedrijfsmodel daar wel werkte, aldus analist David Scher van Gartner. Eind vorig jaar naderde de koers van het bedrijf de grens van 1 dollar. In januari trad Jay Walker af als lid van de raad van commissarissen.

Twee investeerders uit Hong Kong, Hutchison Whampoa en Cheung Kong, redden in januari Priceline van de ondergang. Ze investeerden vijftig miljoen dollar. De eigenaar van Hutchison kocht in juni voor nog eens 109 miljoen dollar aan aandelen.

Deel dit bericht

2 Reacties

G.J. de Vries

Vreemd, blijkbaar wordt er op deze site alleen gereageerd op berichten van bedrijven die het slecht doen of die failliet gaan. Eindelijk weer eens een positief bericht van een dotcom. Ik wens ze veel succes en hopelijk kunnen andere "internetbedrijven" hier iets van leren. (niet exploderen. Qua personeel en diensten). Ik las net een bericht over lastminute.com. Zij gaan nu ook opblaaspoppen en andere goederen verkopen die je wel eens op het "laatste moment" nodig kan hebben. Ik ben benieuwd…

Edwin Korver

Daar zijn natuurlijk wel een aantal simpele verklaringen voor te vinden: 1– niets is zo leuk als het natrappen van een bedrijf in nood (dat was al zo toen we jong waren: de dikste, domste en lelijksten moesten het altijd ontgelden ten opzichte van het geprezen collectief – van angsthazen welliswaar, die te bang waren zelf het mikpunt te worden van de vernederingen); 2– de winst van Priceline is betrekkelijk. Het bedrijf was ooit miljarden waard (1999) en de winst van dit moment is te zielig om echt lang bij stil te staan; 3– de ballon-economie is mede ontstaan doordat de discipelen van het internet succesverhalen nodig hadden om anderen te overtuigen aan het internet deel te nemen. Deze testimonials waren dermate schaars en de behoefte aan succes dermate groot, dat die enkele succes-stories tot enorme afmetingen werden opgeblazen; 4– het lijkt erop dat de behoefte aan succesverhalen getemperd is, waarvoor dit soort bedrijven veel minder snel in allerlei seminars, spreekbeurten en andere powertalks misbruikt worden; 5– Nederlanders hebben hun nuchterheid weer hervonden. Maar verder, het zal mij een barst interesseren of Priceline winst draait. Waar het mij om gaat zijn die vele honderden jonge, Nederlandse internetbedrijven die zich door deze malaise heen aan het vechten zijn. Op een manier die veel meer respect afdwingt dan het magere succesje van die Amerikaanse blow-up.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond