Wehkamp: 30 procent omzet via internet

Postorderaar Wehkamp behaalde vorig jaar 30 procent van de omzet via internet. De bestedingen via internet groeiden daarmee met 50 procent. De totale omzet daalde echter, vanwege “de invloed van de krappere economie”, aldus Wehkamp.
De cijfers werden door GUS Holland, het moederbedrijf van Wehkamp, gepubliceerd. Behalve Wehkamp is ook credit managementbedrijf Transfair onderdeel van de holding. Gecombineerd hadden beide bedrijven in het boekjaar 2003/ 2004 een omzet van 339 miljoen euro, een daling van 5 procent. De winst na belastingen nam af met 5 procent tot bijna 17 miljoen euro.
Transfair groeide vorig jaar, het was Wehkamp waar de resultaten terugliepen. “De omzet van Wehkamp reflecteerde de invloed van een krappere economie, een daarmee gepaard gaand dalend consumentenvertrouwen en een grotere spaarzaamheid onder de klanten”, aldus het bedrijf.
Wehkamp zegt bewust niet te zijn meegegaan in de prijzenslag die er losbrak in veel segmenten, maar dat er “gekozen is voor behoud van marge en verbetering van de service”. De omzet in elektronica en meubels liep terug, het marktaandeel van Wehkamp in mode is juist gegroeid, zo meldt het bedrijf.
Een andere reden voor de terugval ziet Wehkamp in het “relatief hoge” niveau van de omzet in het voorgaande boekjaar. Toen steeg de omzet bij Wehkamp met 11,5 procent. “Ook met het onderhoud van de website en de internetapplicaties, opleiding en training en de productie van het dagelijkse tv-programma waren substantiële bedragen gemoeid.” Dit tv-programma, dat werd geproduceerd samen met SBS6, is met ingang van deze maand gestopt.
In mei van dit jaar kondigde Wehkamp aan dat er banen verloren zouden gaan, als gevolg van de terugvallende resultaten. Van de 1300 banen zouden er 175 gaan verdwijnen. Tot op heden zijn er 135 functies via natuurlijk verloop komen te vervallen, aldus Wehkamp. Voor de overige te schrappen functies sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
Martijn Hoogeveen
Het is voor de pure-play e-tailers prettig om te zien dat Wehkamp krimpt, en dat o.a. in het elektronicasegment de moordende (prijs)concurrentie Wehkamp op achterstand zet. Daarmee komt een oude verwachting uit: internet brengt transparantie en dus voordeel voor de online consument.
Joep Egmond
Gezonde bedrijfsvoering! Wehkamp is duidelijk een bedrijf met een gezonde bedrijfsvoering.Destijds is tijdig het belang van de webshop ingezien; nu plukt men er de vruchten van.(30% vd omzet!)Wat was er anders van Wehkamp nog over, indien deze beslissing destijds niet was genomen?Wel wordt de concurrentie op het web steeds groter en strategisch gezien kan Wehkamp haar marketing gelden beter aan dit medium uitgeven. Een jaartje consolideren kan helemaal geen kwaad, terwijl de move om het SBS programma te stoppen duidt op een krachtig beleid; je moet ook nee durven zeggen……. Verder zou bij het management van Wehkamp een discussie moeten ontstaan over het business-model;de termijnbetalingen door klanten zijn een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie, maar willen de consumenten dit inderdaad nog wel?En…..waarom geen Wehkamp b2b(exclusief btw volgens Makro-model)????? Joep Egmond
Joost
Ik weet niet of je wel eens bij de Makro komt, maar dat heeft weinig met B2B te maken. Is gewoon een kale V&D, om kosten te drukken bouwen ze geen winkel midden in een stad maar op een industrieterrein. Alleen mag een pand op een industrieterrein geen bestemming winkel hebben dus maken ze er een groothandel met geregistreerde gebruikers van (dat mag wel). Zelfde heeft meen ik ook Suit Supply gedaan met 'groothandels' aan de snelweg. Doel was daar om de haastige zaken man even snel tussen twee afspraken door aan een pak te helpen. Kort samengevat: ik denk niet dat Wehkamp hier een extra doelgroep mee zal kunnen benaderen
Joep Egmond
Beste Joost, Makro,Sligro e.d.zijn van oorsprong bedoeld voor de b2b markt.Daar de prijzen ex.btw worden genoemd, onstaat het idee bij de b2b consument(met pasje!) dat er goedkoper dan in de detailhandel elders kan worden gekocht. Wehkamp zou dit opdezelfde manier kunnen uitvoeren, dus consumenten met een kvk inschrijving met bulkverpakkingen en minimale service, terwijl alle prijzen ex btw mogen worden gepubliceerd. Internet wordt dan het pand op het Industrieterrein. Grz Joep
Joost
Beste Joep, Hoeveel consumenten kopen, denk jij, in één keer 36 blauwe zwembroeken? Ik denk niet veel. Ook bij de Makro zie je dat alleen bij de foodafdeling goederen in bulk te verkrijgen zijn. Bulk is dan nog een groot woord, want de verpakkingen bij de Makro zijn maximaal zo groot dat een consument (eindgebruiker) er nog iets aan heeft.Op de non-food afdeling is alles per stuk te koop. Wat betreft verkoop service zit een postorder bedrijf of een webwinkel al op het minimum als je het mij vraagt, dus ik denk niet dat ze daar nog verder kunnen bezuinigen (zonder de gebruiksvriendelijkheid aan te tasten). En prijzen zonder BTW weergeven is wel leuk, maar er moet toch altijd eerst inclusief BTW betaald worden en dan ziet de klant alsnog wat hij werkelijk kwijt is. Gr Joost