Deel dit artikel
-

Wereldwijde omzet b-to-b-markt 2,7 biljoen dollar in 2004

De wereldwijde omzet van de b-to-b-markt zal in 2004 gegroeid zijn naar 2,7 biljoen dollar. Een behoorlijke toename aangezien deze internetsector vorig jaar voor 226,2 miljard dollar genereerde. Dit zegt onderzoeksbureau eMarketer , dat zich baseert op gegevens van e-commerce activiteiten van de 25 belangrijkste economieën wereldwijd, waaronder Nederland.

Noord-Amerika leidt in 2004 op de b-to-b-markt met een aandeel van 57,7 procent, gevolgd door Europa met 28,7 procent. De drie overige regio's Azie, Latijns-Amerika en Afrika/Midden-Oosten zorgen voor 13,6 procent van het totaal.

eMarketer verwacht in de komende jaren een sterke groei. In 2001 wordt de wereldwijde omzet naar verwachting 448,9 miljard dollar, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2000. In 2002 gaat dit naar 841,1 miljard om het jaar daarop naar 1,5 biljoen dollar te stijgen. In 2004 is er wederom bijna sprake van een verdubbeling van de omzetcijfers op de b-to-b-markt. "Wij blijven terughoudend in onze voorspellingen in vergelijking met andere onderzoeksbureaus. Toch denken we dat de leidende posities van oude-economie bedrijven groter zijn geworden en blijven het online zakendoen verder pushen", zegt analist Steve Butler van eMarketer.

Andere onderzoeksbureaus zijn nog optimistischer gestemd over de toekomst van de b-to-b ecommercemarkt, hoewel ze het niet eens kunnen worden over hoeveel de b-to-b-markt nu daadwerkelijk gaat opleveren.De Gartner Group voorspelt dat de b-to-b-markt in 2004 7,29 biljoen dollar gaat omzetten, waarbij Europa een aandeel van 2,34 biljoen dollar heeft. Forrester Research voorspelde dat deze markt in 2004 6,3 biljoen dollar in 2004 gaat opleveren. AMR Research komt daarbij in de buurt en zet in op 5,7 biljoen dollar. Jupiter Research denkt dat alleen al in de VS in 2004 4,59 biljoen dollar wordt omgezet op de b-to-b-markt. Investeringsbank Goldman Sachs schat de waarde in hetzelfde jaar op 3,2 biljoen dollar. IDC Research denkt dat de markt in 2004 2,2 biljoen aan omzet genereert. IDC voorspelt daarnaast dat de Europese b-to-b-markt in 2005 voor 1,5 biljoen euro omzet. Alle voorspellingen hangen overigens van twee factoren af: de mate waarin de wereldwijde economie groeit en de mate waarin e-commerce technologie door ondernemingen wordt opgepakt en toegepast.

In Nederland groeit de omzet op de b-to-b-markt explosief in 2004. eMarketer schat de omzet van vorig jaar op 1,9 miljard dollar en dit jaar neemt het toe naar 3,8 miljard dollar om vervolgens in 2002 naar tien miljard dollar te gaan. De grootste omzetsgroei komt in 2003 en 2004 met respectievelijk 26,2 en 59,7 miljard dollar aan totale omzet. De totale omzet uit de gehele e-commerce gaat van 2,7 miljard naar 75 miljard dollar. Daarnaast komt Nederland wereldwijd als vijfde uit de bus als het gaat om het bieden van een gezond klimaat en infrastructuur om e-commerce te bedrijven.

In een aantal sectoren zijn ondernemingen online marktplaatsen aan het vormen waar met leveranciers en met concurrenten inkoop -en verkooptransacties afgehandeld kunnen worden, zogenaamde b-to-b exchanges. De sector waar wereldwijd de meeste uitwisseling plaatsheeft is de voedingsindustrie, gevolgd door de transportindustrie, de chemische industrie, de gezondheidszorg, de landbouw en de constructiesector.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond