Deel dit artikel
-

‘Werkgever moet Facebook verbieden’

Sociale netwerken als Facebook en MySpace kosten werkgevers handen vol geld. Dat zou blijken uit Brits onderzoek.

In Groot-Brittannië is er al enige tijd een discussie gaande over het gebruik van sociale netwerken tijdens werkuren. Veel werkgevers hebben de sites geblokkeerd, omdat gebruik zou leiden tot tijdsverspilling.

Nu is er een partij opgestaan die zich fel keert tegen het gebruik van de netwerken. Mike Huss, directeur van Peninsula, een gerenommeerd bureau dat is gespecialiseerd in arbeidsrecht, roept bedrijven op sites als MySpace en Facebook te blokkeren. "Waarom zouden werkgevers hun medewerkers toestaan om twee uur per dag door te brengen op zulke sites?" vraagt Huss zich af.

Huss baseert zijn uitspraken op onderzoek. In opdracht van zijn bureau is een survey gehouden onder 3500 ondernemingen. Werknemers die tijd doorbrengen op sociale netwerken zouden ondernemingen 130 miljoen pond per dag kosten, citeert de BBC uit het onderzoek. Maandelijks besteden werknemers volgens Peninsula 233 miljoen werkuren aan online sociale activiteiten op sites als MySpace en Facebook.

Daling productiviteit
Alles bij elkaar zorgen online sociale netwerken voor een behoorlijke daling van de arbeidsproductiviteit, meent Huss. Hij gelooft niet in de positieve effecten van de netwerken.

Eerder mengde de Trade Union Congress (TUC) zich al in de ‘sociale netwerk discussie'. De meeste Britse vakbonden zijn aangesloten bij de TUC.

De TUC heeft een heel andere mening dan Peninsula. "Dat sommige werkgevers de netwerken blokkereren, is een overreactie," schrijft de TUC. Ze vindt dat goede werkgevers hun werknemers in ieder geval tijdens pauzes moeten toestaan om sociale handelingen te verrichten op hun Facebook of MySpace profiel. De belangrijkste reden: de netwerken zijn een onlosmakelijk onderdeel van de levens van veel werknemers geworden.

In het toestaan van gebruik tijdens pauzes gelooft Huss niet. "Ik denk dat het makkelijker en goedkoper is om het gebruik volledig te verbieden."

Om meer duidelijkheid te scheppen, zette de Trade Union Congress (TUC) haar standpunten uiteen in een paper. Nederlandse vakbonden hebben zich, zover bekend, nog niet over dit onderwerp uitgesproken.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jan Willem

Dat daar nog onderzoek voor nodig is, dat weet toch iedereen. Laat werkgevers en werknemers lekker doen waar ze zin in hebben. Blokkeren, tijdelijke toegang etc. ze zoeken het maar uit. Wellicht gaan werknemers daar in de toekomst over onderhandelen bij sollicitatie.

Linkerd

Verbieden kan natuurlijk. Maar volgens mij is er iets heel anders aan de hand als werknemers twee uur per dag zitten te hyven, facebooken of myspacen.Ook ik zit bijvoorbeeld wel eens op LinkedIn, en ik durf ook nog te beweren dat mijn baas daar voordeel bij heeft omdat het mij in minimaal twee gevallen een nieuwe consultancy opdracht heeft opgeleverd. Maar ja, werknemers surfen wel eens prive in de baas' tijd. Sommigen doen dat wat langer dan anderen. So what!? Het is heel simpel: ik wordt betaald om mijn werk te doen. Meestal gaat dat in gemiddeld 45 uur per week, soms in wat meer en sporadisch in minder. Als ik structureel deadlines niet haal, de kwaliteit van mijn werk beneden peil blijft, of de productiviteit achterblijft, DAN heb ik een probleem.En of dat nu komt doordat ik zit te hyven (overigens door mijn baas WEL geblokkerd) of doordat ik kettingroker ben en ik 4x per uur naar het rookhok aan de andere kant van het zeer grote gebouw moet, is het volslagen irrelevant.Mensen die oproepen tot het blokkeren van al die sites die zogenaamd het bedrijfsleven geld zouden kosten (wat ik hier overigens niet ter discussie stel) die hebben een ander probleem: ze zijn de "controle" over hun medewerkers kwijt. Ze weten niet goed wat een medewerker, kan of moet opleveren in de tijd dat ze betaald worden. Ze hebben blijkbaar geen manier gevonden om de output van medewerkers af te zetten wat verwacht mag worden. Ze hebben blijkbaar geen idee wat medewerkers doen tijdens werktijd. Als iemand structureel twee uur kan hyven of facebooken, of whatever zonder dat er eens een collega of een leidinggevende er wat van zegt, dan is er iets mis met de hoe men werkt in dat bedrijf.DAT is het echte probleem.

Jeroen Brouwer

Grappig; doet me denken aan een jaar of vijf geleden toen er nog werd geschreeuwd dat Internet moest worden gebanned van de werkvloer :-).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond