Deel dit artikel
-

Wetenschappelijke uitgevers ergeren zich aan Google

Niet alle wetenschappelijke uitgevers zijn even gecharmeerd van de plannen van Google om wetenschappelijke uitgaven te doorzoeken. Sommige van hen vinden dat ze te weinig inspraak hebben.

Vorig jaar kondigde Google aan dat het ook wetenschappelijke uitgaven van onder meer Harvard, Stanford en Oxford wil gaan doorzoeken. Sommige uitgevers voelen zich gepasseerd omdat ze niet geconsulteerd zijn door Google en noemen het voornemen  in sommige gevallen zelfs illegaal. Het initiatief van Google wordt gezien als een extensie van het Google Print-programma.

Tot nu toe heeft Google met nog geen enkele grote (wetenschappelijke) uitgever een overeenkomst. Dat zegt Sally Morris van de Association of Learned and Professional Society Publishers, een organisatie van non-profit uitgevers, tegenover de Nature Publishing Group. Wel gaat het gerucht dat Google om de tafel zit met Reed Elsevier al een tijdje.

Overigens gaat Morris er van uit dat er wel een deal komt tussen de uitgevers en Google. Om de simpele reden dat ze het zich niet kunnen permitteren om niet met Google samen te werken. Maar Morris vindt wel dat de copyright-kwestie dan goed geregeld moet worden. Google wil dat zelf ook goed geregeld zien, zo heeft het bedrijf al laten weten. Peter Kosewski van Harvard gelooft dat Google daar juist heel consistent in is. Op Harvard loopt nu een proef waarbij Google 40.000 wetenschappelijke digitale titels geindexeerd heeft.

Deel dit bericht

2 Reacties

Klaas van der Wal

[quote]Sommige uitgevers voelen zich gepasseerd omdat ze niet geconsulteerd zijn door Google en noemen het voornemen in sommige gevallen zelfs illegaal. [/quote]Bezwaar tegen indexering? Simpel: dan moet je die onderzoeken gewoon niet word-readable, publiekelijk beschikbaar online plaatsen! Wat is er tegen openbaarheid van informatie?

Kees-Jan Waterman

Ik voel mij, als uitgever, niet gepasseerd; maar waar het om gaat is dat de copyrights van uitgever en auteur gewaarborgd worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond