Deel dit artikel
-

WhatsApp trekt maatregelen privacyvoorwaarden alsnog in

Het alom bekritiseerde privacybeleid van WhatsApp lijkt op een mislukking uit te draaien: moeder Facebook heeft besloten om gebruikers die niet akkoord gaan met de nieuwe privacyvoorwaarden niet te beknotten.

In een verklaring aan The Verge zegt een woordvoerder dat het bedrijf heeft besloten de functionaliteit van de app niet te beperken voor mensen die het nieuwe privacybeleid niet accepteren na ‘gesprekken met autoriteiten en privacydeskundigen’.

Het nieuwe privacybeleid van WhatsApp, waarbij men gegevens van de app worden gedeeld met andere diensten van Facebook, is op 15 mei van kracht geworden. Het bedrijf had gezegd dat degenen die niet akkoord gingen met de nieuwe voorwaarden de toegang tot sommige WhatsApp-functies zouden verliezen, zoals de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de chatlijst of audio- en videogesprekken. Dit maakte niet alleen sommige gebruikers boos, maar leidde ook tot verontwaardigde reacties van overheden.

Voor het delen van informatie is de expliciete toestemming nodig van gebruikers. Als die er niet is, mag het bedrijf geen gegevens delen.

Overigens zou een meerderheid wel akkoord zijn gegaan, zegt Facebook. In Europa gelden de voorwaarden niet. Daar mogen gegevens sowieso niet gedeeld worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

De helft gaat niet akkoord, jullie hebben het nudgen goed gedaan zodat de helft op akkoord klikt. Dat is iets heel anders.
Ondertussen loopt Telegram lekker vol hier. Die beginnen echt op features mensen te trekken:
– Multidevice is naadloos
– Stickers/meme-editor/gif’s
– Groepen tot 200.000 leden
– Auto-cleanup chats (alles verwijderen na zeg 1 week) ideaal voor de kinderen
– Standaard zelf-vernietigende account (in te stellen na 1 maand tot 1 jaar)
– Chats en berichten aanpassen of wissen, ook bij de ander
– Bestandsdeling, ook voor grote bestanden

Signal is hierbij maar een hobbypaard, en je moet je niet te gek laten maken door zogenaamd betere encryptie bij Signal en Whatsapp.
Privacy staat op 1, daar biedt Whatsapp helemaal 0, en zowel bij Google als bij Apple kunnen de autoriteiten gewoon aankloppen voor een datainzage, en dan zijn de backups van Signal en Whatsapp gewoon in te zien.

Zowieso moeten mensen die een iPhone/iCloud als single-point toegang tot al hun data zich eens de volgende vragen stellen:
Wat als iemand je telefoon heeft en biometrische toegang?
Wat als je in een hutje achter in Rusland zit met een oude Windows bak met XP en internet: kun je dan bij data en/of communicatie?

bert

En wat als op last van de autoriteiten je iCloud, Facebook, Linkedin opgeschort worden (allemaal rechtssysteem VS). Met een .nl domein voor je mail weet je i.g.g. dat er nog iemand langs de Nederlandse rechter moet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond