Deel dit artikel
-

Widgets en gadgets

Widgets – kleine applicaties die op het bureaublad draaien en daar bijvoorbeeld tijd, weer of het laatste nieuws weergeven – worden steeds populairder. Ze kunnen ook eenvoudig voor marketingdoeleinden worden ingezet.

1. Widgets, wat zijn dat eigenlijk?

Widgets, of gadgets, zijn niets anders dan kleine programmaatjes die op het bureaublad van de pc draaien en bijvoorbeeld aandelenkoersen of andere gegevens laten zien. Online luisteraars van Sky Radio 101 FM en Radio Veronica hoeven bijvoorbeeld niet langer hun internetbrowser te gebruiken om naar de radiostations te luisteren.

Dat kan nu via een gadget of widget. Deze miniapplicaties worden steeds populairder. Inmiddels weet al bijna 40 procent van de internetgebruikers wat widgets zijn, zo heeft JupiterResearch onlangs becijferd. Zo’n 16 procent gebruikt ze ook werkelijk. Volgens metingen van ComScore maakten halverwege 2007 bijna 220 miljoen mensen gebruik van widgets. Widgets zijn dus the next small thing.

2. Hoe zijn widgets ontstaan?

Eigenlijk is er weinig nieuws onder de zon. Kleine freeware programmaatjes bestaan al heel lang. MacOS kende de desk-accessoires, hoewel die niet waren gekoppeld aan internet. Microsoft veranderde dat met het Active Desktop. Inmiddels lijken widgets een echte standaard te worden met specificaties die zijn verstrekt door het W3C, het World Wide Web Consortium.

3. Wat is eigenlijk het verschil tussen widgets en gadgets?

Niets, behalve dat de benaming widget vaak wordt gebruikt voor toepassingen in MacOS X, en gadgets in verband met Windows. Windows Vista ondersteunt gadgets, maar je kunt ook programma’s van Google of Yahoo gebruiken om gadgets op het bureaublad te zetten. De toepassingen zijn veelal geschreven in xml, JavaScript en VBScript.

Een gadget ‘leeft’ bij Windows Vista op het bureaublad in een sidebar, maar kan daar ook als het ware vanaf getrokken worden en op het bureaublad worden geplaatst, en bij Mac OSX in een aparte laag (Dashboard) die met een druk op de knop bovenop het bureaublad verschijnt. Bij MacOS X kun je in principe ook widgets gebruiken (van Yahoo) die wel op het bureaublad staan. Onder Leopard kunnen gebruikers ook makkelijk zelf widgets maken van (gedeeltes van) webpagina’s. Een belegger zou een selectie kunnen maken van de AEX-index en deze in een widget kunnen plaatsen.

4. Wie maken gadgets?

Eigenlijk iedereen: Yahoo kocht nog niet zo lang geleden het bedrijf Konfabulator, de Noorse browser Opera heeft sinds kort gadgets in zijn webbrowser geïntegreerd en ook Facebook is erg actief op dit terrein. Facebook kent al 7000 applicaties en er komen er elke dag zo’n honderd bij. Windows Live Messenger 9.0 krijgt een api (application programming interface) waardoor externe ontwikkelaars widgets en andere applicaties voor het programma kunnen ontwikkelen

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!