Deel dit artikel
-

Wie zet Google schaakmat

Bijna de helft van de online reclamebestedingen gaat naar zoekmachinemarketing. Geen wonder dat grote jongens als Microsoft en Yahoo maar ook kleine ondernemers op hun zolderkamer continu broeden op dé Google-killer. Gaan Wolfram Alpha, Bing en Paul.nl het Google moeilijk maken?

SEO-specialist Joost de Valk zie dat voorlopig niet gebeuren. "Bing is Live Search in een nieuw jasje. Hun doel is om kwalitatief goed verkeer te leveren door mensen te trekken op het moment dat ze beslissen. Maar voor adverteerders loont het niet de moeite om Bing mee te nemen in hun campagne. Het idee achter Paul.nl is leuk, maar er zijn te veel categorieën. Voor de gemiddelde zoeker is het te omslachtig, men is gewend om met één klik resultaat te zien. Bij Paul.nl zijn sommige partnersites bovendien traag, waardoor je niet instant resultaat hebt."

"De enige vernieuwing zie ik bij Wolfram Alpha. Als je daar invult "average life expectancy male Netherlands" krijg je echt een antwoord, plus bronvermelding. Maar het is eerder een academische zoekmachine dan voor consumenten." De Valk ziet voorlopig nog het meest in nichezoekmachines. "Als ik een code zoek, gebruik ik del.icio.us, als ik mensen zoek, ga ik naar LinkedIn. Twitter search is wel interessant, maar ik verwacht meer van een open systeem als Google Wave."

"Technisch is het wel mogelijk om een betere zoekmachine te maken dan Google, maar het is moeilijk om de gewoonte van mensen te doorbreken," meent Wolter Tjeenk Willink van Traffic Builders. Toch denkt hij dat Bing nog wel wat marktaandeel zal veroveren dankzij de samenwerking met derden, dus door de zoekmachine te integreren in bepaalde websites en natuurlijk Windows.
Veel potentie ziet hij daarnaast  in een Nederlandse zoekmachine die naar verwachting later dit jaar gelanceerd zal worden. "Het grote verschil met de bestaande zoekmachines is dat website-eigenaren hier zelf kunnen bepalen welke informatie ze willen laten zien en op welke manier. Ongeacht de wijze waarop die informatie is gestructureerd. Bovendien zal worden gekeken naar hoe de meeste mensen zoeken en de resultaten daarop aanpassen of categoriseren. Dat zou je een semantische zoekmachine kunnen noemen."

Ook Nils Rooijmans van Aggregate ziet wel potentie in Bing. "Het is een uitbreiding op live search; een intelligentere laag bovenop traditionele websearch met als doel mensen te helpen sneller beslissingen te nemen. Dit werkt nog lang niet op alle onderwerpen en dat is ook hét grote probleem van horizontale zoekdiensten: gebruikers verwachten over de hele breedte van zo’n dienst even goed geholpen te worden, maar dat is praktisch onmogelijk vanwege het vele maatwerk per onderwerp."

"Paul.nl zet zoekdiensten uit verschillende categorieën naast elkaar om dat te ondervangen. Het is een bekend, maar nog steeds interessant concept. Helaas is de interface niet erg gebruiksvriendelijk en erg buggy. Ik verwacht daardoor dat de gemiddelde gebruiker afhaakt voordat de kracht van het concept duidelijk wordt."

Een echte Google-killer ziet ook zoekmachine-expert Peter van der Graaf niet tussen de nieuwkomers. "Eigenlijk is er maar een mogelijkheid en dat is om ervoor te zorgen dat mensen Google niet meer wíllen gebruiken, dus door de nadelen van hun macht te benadrukken. Een nieuwe speler die het open source communitygevoel weet aan te spreken, dat bij early adopters zo geliefd en als adverteerders echt gaan balen van de monopolie van Google, dan is de tijd rijp voor iets nieuws."

Deel dit bericht

16 Reacties

Sjoerd

@Peter van der Graaf: Wat een kul-reactie. Niemand dwingt mensen om Google te gebruiken (a la Microsoft, als we het dan echt over een monopolie hebben) Kom met een goed alternatief zodat ik dat er naast kan gebruiken.Wat nu wordt aangeboden door Microsoft, Ilse, Paul.nl etc geeft mij geen betere of sneller informatie, dus ja dan gebruik ik voornamelijk Google. Voor een zoekmachine-expert heb je bar weinig op met Google.

Mike

@Sjoerd, waarom een kulreactie? Een monopolie betekent niet per definitie dat er ook direct machtsmisbruik plaatsvindt. In Google's geval lijkt me dat typisch gevalletje: NOG niet. In MS geval is dat idd waar geweest, maar daar zie je nu ook een verschuiving.Bing geeft mij snellere en gelijkwaadige resultaten dus ik gebruik dat om nu een underdog eens de kans te geven. En niet omdat ik MS fan ben. Bij ieder gelijkwaardig Google alternatief zal ik switchen.En als je dan toch wil weten waar Google ECHT mee bezig is: http://www.pbs.org/cringely/pulpit/2007/pulpit_20070119_001510.html

Henk Jan Dulon Barre

Ik vind het altijd mooi om te horen dat sommige mensen liever geen zaken doen met de marktleider.  Als ik echter kijk naar Bing dan verwacht ik niet dat ze in Nederland snel een speler van formaat worden. Omdat hun markt aandeel zo klein is zijn ze niet interessant voor investeerders. Aan de andere kant zijn er heel veel mensen die weer bedrijven zoeken via de advertenties. Het is een vicieuse cirkel. Er zal pas een echte Google killer zijn als deze nieuwe zoekmachine daadwerkelijk meer te bieden heeft dan Google, wat niet snel is te kopi?ren door Google. Het grappige is als dat gebeurd zal dat ook een zeer dominant marktpartij worden 🙂

Rolf

Iedereen mag zijn of haar mening hebben, maar als Emerce mensen als expert presenteert mag je toch wel wat meer diepgang verwachten. E?n van de kenmerken van het internet is namelijk dat de gebruikers zelf bepalen wat ze doen en juist heel snel overstappen op iets anders als dat beter werkt of gewoon omdat ze in een groep zitten die verandert. Daar ben ik het dus niet eens met Wolter.Kijk naar de snelheid waarmee Second Life uit beeld is geraakt ondanks de hype die experts ervan maakten en hoe Hyves het in Nederland razendsnel won van MySpace. En welke expert heeft voorspeld dat Google zo groot zou worden toen ze net op de markt kwamen? Dat is juist zo mooi aan het internet; het is totaal onvoorspelbaar en de consument heeft echt de macht om te doen wat ie zelf wil! Veel innovatie is ook volledig consument-gedreven. Er zijn een paar belangrijke redenen voor het succes van Google:- Het werkt gewoon goed voor de gewone internet gebruiker- Het werkt goed voor de adverteerders- Als dienstverlener is het heel gemakkelijk om te delen in het success van Google. Er zijn massa's bedrijven (ook dat van mij) die daarvan profiteren.  Maar dat kan heel snel veranderen. De dominante positie van Google in Nederland is vrij uniek, in andere landen is dat heel anders. Maar een veel belangrijkere factor vind ik het feit dat de jonge generatie (12 – 20) voor het overgrote deel Live messenger en mail gebruiken en geen GMail. Via die kanalen zal Microsoft Bing gaan promoten en dan kan het snel gaan. Voor adverteerders is die jonge doelgroep namelijk zeer interessant. Internet experts moeten leren en accepteren dat ze in de meeste gevallen niet langer dan een paar weken vooruit kunnen kijken en zich veel meer toeleggen op het signaleren van trends en daar zo snel mogelijk op reageren. Dat zou ook hun advies aan bedrijven en organisaties moeten zijn die gebruik maken van het online kanaal.

Remo

In mijn ogen is er in Nederland feitelijk maar een organisatie die een Googlekiller zou kunnen creeeren en dat is de Telefoongids. Dit is de enige complete lijst van Nederland, fantastisch mooi gestructureerd naar verzorgingsgebied. Ik snap niet dat zij niet in staat zijn om iets goeds neer te zetten waarbij ze het interessant maken voor mensen om hun eigen gegevens bij te werken. Die laten zo veel kansen liggen.  Deze partij zou ook een intensieve samenwerking met de KVK moeten aangaan en samen profiteren van de enorme schat aan info. Wanneer ze bellen via internet naar vast mogelijk zouden maken zoals ze tijdelijk gedaan hebben kunnen ze mensen wel verleiden om hun profiel een beetje bij te werken. Dus telefoongids.nl .. regel dat en verzin een goede naam want telefoon dekt de lading niet Groet, Remo

Bas Groot

Ik mis het door ex-Google mensen opgerichte cuil.com in dit betoog. Zie hoe de vrijdag-doe-iets-leuks-dag voor de developers zich tegen Google richt. Google vertoont nu al monopolisten-trekjes. Bijvoorbeeld: Google's zoekmachine is, althans wat de gebruiker ervan merkt, niet structureel beter of slimmer geworden. Ze leggen de wereld hun regels op omdat ze dat kunnen, gevolg zijn de vele SEO bedrijven. Ze werken warm samen met de Chinese censuur. Misbruik van alle info die ze hebben voor bedrijfs- of persoonlijk gewin is een levensgroot risico.  Wolfram is misschien erg wetenschappelijk, maar dat is wel de kant die zoekmachines op zullen gaan: de machine denkt na over wat de gebruiker werkelijk vraagt. Google doet dat niet, die interpreteert de vraag niet, die voert gewoon een (goed bedacht) zoek-algoritme uit.  Bing is als zoekmachine irrelevant, is niet meer dan een marketing/concurrentie/strategie oprisping van Microsoft.  Mijn voorspelling is dat Google over een paar jaar van de kaart geveegd wordt door een nieuwe zoekmachine die veel beter is een veel meer op Wolfram lijkt. Ik denk dat de omslag in 2012 gaat komen. Als er een zoekmachine komt die beter werkt dan Google, is het publiek in een flits weg. Net zoals Google ooit AltaVista in een flits wegvaagde.  Als Google verstandig is, kopen ze Wolfram en gaan ze op basis daarvan een zoekdienst bieden met vergelijkbare eigenschappen.  

Sjoerd

@Mike: Het is een kul-reactie omdat Google juist al gebruikt maakt van open-source, dat het bij de early adopters (en laggerds etc) geliefd is en adverteerders juist niet balen van het 'monopolie' maar genieten van de eenvoud en kracht van het advertentie programma. Alleen omdat Google een zeer groot marktaandeel heeft, tja als er niets beters is wat moet je dan gebruiken, wordt het gekwalificeerd als monopolie. Het vreemde is dat de zogenaamde experts, die hun brood verdienen over de rug van Google, niet bijzonder positief zijn over Google. @Remo: wel eens Google Maps gebruikt? :)Los daarvan, De Telefoongids kan alleen contactgegevens aanreiken. Wat heb je daar aan?

Jeroen

@Bas / Nostradamus, we zullen het wel zien in 2012 ..

Mike

@Sjoerd Ik ontwikkel voor diverse bedrijven web applicaties. Sommige van hen zijn geblocked door Google. Sommige terecht, maar veel ook onterecht!Je komt er bij Google (zelfs na reconsideration request) niet meer in!Goede bescherming van adverteerders, maar vaak ook onrechtvaardig tov website beheerders (de fora staan er overvol van). En als je bij Google niet terecht kan, waar dan wel? Daar zit het monopolie van Google.

Mike

@Bas Wat is dat nou weer voor ongegronde argumentatie?!?Jij denkt toch niet serieus dat Google stilstaat? Weet niet of je t nog weet, maar de dag voor de Wolfram lancering maakte Google haar Google Wonder Wheel bekend, en ze zijn druk bezig met semantische search. Ik geloof ook niet dat Google het eeuwige leven heeft, nothing lasts forever, maar aan aan jouw kristallen bol voorspellingen heeft niemand iets… Ik heb hier eerder gehoord: Kul reactie! (Sjoerd ;) Ik voorspel dat Google het in 2340 erg lastig heeft als ze niet al weg zijn…

Bas Groot

@mike: Niet kul. Wel boud! Want dat is al over 3 jaar. En onderbouwd. Mijn gok is gebaseerd op het feit dat het een monopolist is en dat zulke organisaties kenmerkend gedrag vertonen; Google vertoont dat gedrag ook. Met dat verschil dat je met een gratis internetdienst opeens kan zijn weggevaagd zoals AltaVista overkwam, maar dat had ik al gezegd.  Google Wonder Wheel werkt nog niet echt, itt Wolfram. Dat werkt als een speer. http://www.googlewonderwheel.com/ geeft bij mij een Error 500. Alles rondom zoek en adverteren is hun cashcow en die melken ze uit tot de laatste druppel, met minimaliseren van innovatie tot gevolg, zoals dat gaat bij monopolisten. Google is namelijk ook bezig met projecten waarbij ze juist de developer te verplichten om in zijn HTML te duiden wat de content betekent. Het tegenovergestelde van semantische search, het probleem bij de developer leggen.  Op alle andere gebieden is Google ongelooflijk innovatief bezig, no doubt. Ze hebben ons gigantisch veel gratis services gebracht die buitengewoon handig en zelfs onmisbaar zijn. Ze diversificeren zo enorm dat niemand bij Google daar nog enig overzicht over heeft, zeggen de Google watchers zoals Steve Arnold. Google is een soort hele grote webapplicatieboer aan het worden op zowat elk gebied en dat betekent dat ze tientallen markten betreden, die op lange termijn ook veel meer sustainability hebben dan de openbare gratis zoekmachine van Google.  Maar ik had het over de zoektak, die vertoont monopolistengedrag. En dat valt snel om, denk ik. Ik denk zelfs dat dat de natuurlijke economische cyclus van de gratis internetdiensten is. Het is wereldwijd, onstoffelijk, en tijd/plaats/prijs spelen geen enkele rol. Uit honderden concurrenten blijft er 1 plakken, die moet wel monopolist worden anders heeft de hele dienst geen zin. En na een paar jaar wordt hij zo snel vervangen door een andere monopolist dat iedereen in verbijstering achterblijft. And so on and so forth.  In elk geval gaat deze economische cyclus meteen al niet meer op als er iets fysieks wordt verhandeld, als het nergens gratis te krijgen is, of als je er niet zomaar vanaf kan als je het eenmaal gebruikt.  Ik kan me voorstellen dat velen mij niet geloven, maar time will tell. Ik kan er natuurlijk prima naast zitten, maar het is dan ook een hypothese. Omdat Google zo'n extreem bedrijf is, is het een interessant voorbeeld om mijn hypothese aan te toetsen.  Niet boos zijn, Google fanboy! 

Rolf

Interessant dat in deze discussie Google vooral wordt beoordeeld op zoeken en adverteren. Misschien hebben jullie het niet in de gaten, maar Google heeft zich ook gemengd in het gevecht om de corporate desktop bij de grote bedrijven. Wat dachten jullie van het nieuws van een paar weken geleden dat het franse bedrijf Valeo 30.000 (!) gebruikers op Google Apps heeft gezet, ondersteund door CapGemini. Met als doel het reduceren van Office kosten en tegelijk het verbeteren van de productiviteit. Bron: http://www.valeo.com/en/press-releases/details.html?id=100 Wereldwijd kijken hele grote bedrijven serieus naar het gebruik van Google Apps als alternatief voor MS Office en Lotus Notes, ook in Nederland. Minder functionaliteit? Who cares! Inovatie zit hem tegenwoordig niet zo in functions & features, maar veel meer in nieuwe business modellen. En daar is Google goed in. Heel goed.

Bas Groot

@rolf: Damn right! Dat is precies wat ik bedoel met "applicatieboer" die tientallen markten betreedt met een veel betere sustainability dan een gratis internetdienst voor een wereldwijd publiek.

ddd

Jaloers op het succes van Google dat zijn er velen, je moet wel van hele goede huize komen wil deze boys in kunnen halen.

Fonze

Jaren 80: IBMJaren 90: MSJaren 00: GoogleJaren 10: ??? Het kan en gaat snel.

17 laptop

Can I just say what a reduction to find somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know how you can bring a difficulty to light and make it important. More individuals must learn this and understand this aspect of the story. I cant consider youre no more well-liked because you definitely have the gift.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond