Wie zet Google schaakmat

Bijna de helft van de online reclamebestedingen gaat naar zoekmachinemarketing. Geen wonder dat grote jongens als Microsoft en Yahoo maar ook kleine ondernemers op hun zolderkamer continu broeden op dé Google-killer. Gaan Wolfram Alpha, Bing en Paul.nl het Google moeilijk maken?
SEO-specialist Joost de Valk zie dat voorlopig niet gebeuren. "Bing is Live Search in een nieuw jasje. Hun doel is om kwalitatief goed verkeer te leveren door mensen te trekken op het moment dat ze beslissen. Maar voor adverteerders loont het niet de moeite om Bing mee te nemen in hun campagne. Het idee achter Paul.nl is leuk, maar er zijn te veel categorieën. Voor de gemiddelde zoeker is het te omslachtig, men is gewend om met één klik resultaat te zien. Bij Paul.nl zijn sommige partnersites bovendien traag, waardoor je niet instant resultaat hebt."
"De enige vernieuwing zie ik bij Wolfram Alpha. Als je daar invult "average life expectancy male Netherlands" krijg je echt een antwoord, plus bronvermelding. Maar het is eerder een academische zoekmachine dan voor consumenten." De Valk ziet voorlopig nog het meest in nichezoekmachines. "Als ik een code zoek, gebruik ik del.icio.us, als ik mensen zoek, ga ik naar LinkedIn. Twitter search is wel interessant, maar ik verwacht meer van een open systeem als Google Wave."
"Technisch is het wel mogelijk om een betere zoekmachine te maken dan Google, maar het is moeilijk om de gewoonte van mensen te doorbreken," meent Wolter Tjeenk Willink van Traffic Builders. Toch denkt hij dat Bing nog wel wat marktaandeel zal veroveren dankzij de samenwerking met derden, dus door de zoekmachine te integreren in bepaalde websites en natuurlijk Windows.
Veel potentie ziet hij daarnaast in een Nederlandse zoekmachine die naar verwachting later dit jaar gelanceerd zal worden. "Het grote verschil met de bestaande zoekmachines is dat website-eigenaren hier zelf kunnen bepalen welke informatie ze willen laten zien en op welke manier. Ongeacht de wijze waarop die informatie is gestructureerd. Bovendien zal worden gekeken naar hoe de meeste mensen zoeken en de resultaten daarop aanpassen of categoriseren. Dat zou je een semantische zoekmachine kunnen noemen."
Ook Nils Rooijmans van Aggregate ziet wel potentie in Bing. "Het is een uitbreiding op live search; een intelligentere laag bovenop traditionele websearch met als doel mensen te helpen sneller beslissingen te nemen. Dit werkt nog lang niet op alle onderwerpen en dat is ook hét grote probleem van horizontale zoekdiensten: gebruikers verwachten over de hele breedte van zo’n dienst even goed geholpen te worden, maar dat is praktisch onmogelijk vanwege het vele maatwerk per onderwerp."
"Paul.nl zet zoekdiensten uit verschillende categorieën naast elkaar om dat te ondervangen. Het is een bekend, maar nog steeds interessant concept. Helaas is de interface niet erg gebruiksvriendelijk en erg buggy. Ik verwacht daardoor dat de gemiddelde gebruiker afhaakt voordat de kracht van het concept duidelijk wordt."
Een echte Google-killer ziet ook zoekmachine-expert Peter van der Graaf niet tussen de nieuwkomers. "Eigenlijk is er maar een mogelijkheid en dat is om ervoor te zorgen dat mensen Google niet meer wíllen gebruiken, dus door de nadelen van hun macht te benadrukken. Een nieuwe speler die het open source communitygevoel weet aan te spreken, dat bij early adopters zo geliefd en als adverteerders echt gaan balen van de monopolie van Google, dan is de tijd rijp voor iets nieuws."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond