Deel dit artikel
-

Willem-Alexander “trots” op resultaten internetplatform

Het Platform Internet voor Alledag, waarvan Prins Willem-Alexander voorzitter is, heeft vier projecten afgerond en start nog met een viertal nieuwe initiatieven, waaronder een actie tegen spam. "Ik ben trots op wat er in korte tijd succesvol is afgerond en gestart", zei Prins Willem-Alexander gisteren op het ECP.nl -congres in Rotterdam. In de zomer van volgend jaar wordt het Platform echter opgeheven.

Begin vorig jaar startte het Platform Internet voor Alledag , een initiatief met als doel internetprojecten in Nederland op te starten die anders moeilijk van de grond zouden komen. Prominenten verbonden zich aan het maatschappelijk initiatief, behalve de prins ook BritishTelecom-CEO Ben Verwaayen, Ton Risseeuw (voorheen Getronics) en Unilever-topman Anthony Burgmans. Diverse ondernemingen en adviesbureaus verlenen belangeloos bijstand.

Tijdens zijn toespraak op het ECP-congres dinsdag in Rotterdam gaf Prins Willem-Alexander een tussenstand van de projecten. Hij blikte ook al vooruit naar de opheffing van het Platform, medio volgend jaar. "Toen we begonnen hebben we gezegd dat we het voor een periode van twee jaar zouden doen." Volgens de prins heeft het Platform "dan een bijdrage kunnen leveren, zonder zichzelf te overleven." In een gesprek na afloop met journalisten vertelde de prins dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de gestarte projecten straks ondersteund zullen worden door het bedrijfsleven of de overheid. "De opgedane kennis gaat niet verloren."

Tijdens zijn toespraak riep Willem-Alexander op om "de koppositie" die Nederland heeft te behouden en uit te bouwen. "De nationale economie van ons kennisland drijft in belangrijke mate op de internationale handel. Internet maakt zaken doen, vooral op afstand, een stuk eenvoudiger, omdat men doelmatiger kan werken."

Verschillende groepen hebben echter moeilijker toegang tot internet of hebben de mogelijkheden ervan nog niet ontdekt, aldus Willem-Alexander. "Uit onderzoek blijkt dat nog geen kwart van de mensen boven de 55 jaar gebruik maakt van internet." Na afloop van de toespraak, maar ook in het gesprek met de journalisten, kwam de digitale kloof ter sprake. Willem-Alexander stelde het genuanceerd en wilde niet alleen een digitale kloof tussen 'Noord' en 'Zuid' zien.

"Ik heb meegemaakt na afloop van een grote conferentie over watermanagement, dat we vijftienduizend mailtjes kregen van organisaties uit ontwikkelingslanden." Hij verwees ook naar een bezoek aan West-Afrika waar hij zag dat cacao-boeren via een pieper op de hoogte werden gehouden van de prijs op de cacao-markt, "om te voorkomen dat tussenhandelaren ze proberen te flessen". Aan de andere kant blijkt Nederland juist weer een grote groep mensen te hebben die wel last heeft van de digitale kloof, aldus de prins. "Nederland telt een groep van anderhalf miljoen functioneel analfabeten. Zij hebben trucs om zich in het dagelijks leven staande te houden, maar die trucs werken op internet niet meer."

Het helpen van analfabeten met "een eigen plek op internet" is een van de vier projecten die het Platform nog oppakt, tot de zomer van volgend jaar. De andere drie zijn op het gebied van ziekenzorg, WAO en post. Het laatste blijkt een middel tegen spam te zijn waarbij consumenten een opt-in lijst aanleggen bij een niet-commerciële instelling. Mogelijk dat er nog twee initiatieven gestart worden, voor chronisch zieke kinderen en het basisonderwijs. De vier projecten die al afgerond zijn waren gericht op duurzame landbouw, thuiszorg, asielzoekers en ouderen.

In de thuiszorg blijkt het Platform geëxperimenteerd te hebben met GPRS-technologie om te komen tot "een drastische reductie van administratieve rompslomp" en ook meer tevredenheid met het werk. "Personeelstekorten in de thuiszorg worden mede veroorzaakt door het relatief grote tijdsbeslag van de administratie", aldus Willem-Alexander in een toelichting op dit project. Die rompslomp leidt weer tot dalende motivatie bij het werk. Via de mobiele telefoons krijgen verpleegkundigen de mogelijkheid om zorguren te registreren, de overdrachtsgegevens uit te wisselen en planningsgegevens op te vragen. "De pilot in Oost-Nederland met veertig verzorgenden en verpleegkundigen was zeer geslaagd", aldus Willem-Alexander. "Binnenkort zullen daarom ruim vierhonderd van hun collega's met dit systeem werken, waarna de landelijke uitrol van dit systeem mogelijk is."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond