Deel dit artikel
-

‘Windows 10 gaat pc-markt niet redden’

Windows 10, inmiddels op 67 miljoen pc’s, gaat de pc-markt niet redden. Dat is de overtuiging van ABI Research. Dit jaar worden bijvoorbeeld maar 165 miljoen draagbare computers verscheept, minder dan vorig jaar.

Doordat Windows 10 gratis kan worden geïnstalleerd op pc’s en laptops met Windows 7 en 8.1, worden consumenten niet aangemoedigd om nieuwe hardware aan te schaffen.

ABI constateert een toenemende belangstelling voor goedkope Chromebooks. Daarvan worden er dit jaar 35 procent meer uitgeleverd, zo’n 7 miljoen stuks. De belangrijkste markt is het onderwijs.

Ook GfK is somber. In het tweede kwartaal van 2015 verkeerde de IT en Office markt nog steeds in zwaar weer. De omzetdaling nam in het tweede kwartaal verder toe tot 12 procent. In het tweede kwartaal van vorig jaar vervingen consumenten massaal hun PC met Windows XP omdat de ondersteuning voor dit systeem werd stopgezet. Deze voor IT & Office belangrijkste groep in omzet laat dit jaar aankopen achterwege, hetgeen zwaar drukt op het totale groeicijfer.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim Roffel

Ik zie het knelpunt meer bij de microprocessors en de chipsets. Daar is amper vooruitgang. Ik heb drie jaar geleden een notebook gekocht en heb niet de indruk dat ik nu voor hetzelfde geld veel meer zou krijgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond