Deel dit artikel
-

Windows schakelt tandje hoger

Vandaag lanceert Microsoft een testversie van Windows 8.1. Maar met minimale verbeteringen is het de vraag of de systeemsoftware de verkoop van pc’s en eigen tablets zal stimuleren.

Op een congres in San Francisco lanceert Microsoft later vandaag een nieuwe versie van Windows. Het gaat om een gratis update voor Windows 8 met verbeteringen op basis van feedback van gebruikers. Zelfs de oude startknop keert terug, maar niet in de klassieke vorm. Die stuurt pc-gebruikers nog steeds naar het omstreden menu dat met Windows 8 werd geïntroduceerd. Wel kunnen gebruikers dat menu bij het opstarten voor het eerst overslaan en of de pc via de startknop herstarten of uitzettten.

De overige veranderingen zijn nauwelijks schokkend te noemen. Het vergrendelscherm laat meer informatie zien, zoals een inkomend Skype-gesprek. De zoekfunctie werkt nu voor bestanden, instellingen, informatie van apps en het web. Internet Explorer gaat naar nummer 11 en kent tabbladen die synchroniseren met toekomstige Windows Phone-toestellen. Alle apps worden vernieuwd en aangevuld met onder meer Gezondheid en Eten & Drinken.

Al met al krijgen gebruikers geen heel nieuw systeem voorgeschoteld en in het algemeen wordt dan ook niet verwacht dat Windows 8.1 verstokte Windows 7-gebruikers alsnog over de streep zullen trekken.

Tot nu toe vallen de verkopen van pc’s en notebooks met Windows 8.0 tegen. Ook al omdat consumenten meer tablets zijn gaan kopen. En dan eerder Apple en Android dan Windows 8. Onderzoeksbureau Gartner voorziet voor dit jaar zelfs een verdere daling van pc verkopen van 10,6 procent. Een groot herstel voor de pc markt dank zij Windows 8.1 zit er niet in.

Bedrijven blijven evenzeer sceptisch, onder meer vanwege de omstreden interface. Toch verwachten analisten enige beweging als begin volgend jaar de ondersteuning voor Windows XP komt te vervallen. Beveiligingslekken worden dan niet meer gedicht en bedrijven moeten dan wel overstappen. Windows XP is ruim twaalf jaar door Microsoft ondersteund.

De vandaag te verschijnen testversie heeft een groot nadeel. Gebruikers van laptops of pc’s moeten niet alleen alle Windows 8-apps in het menu opnieuw installeren, maar ook alle reguliere programma’s. Dat gebeurt niet wanneer over enkele maanden de definitieve versie verschijnt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond