Deel dit artikel
-

Winnaar Beste Reisidee 2019 is bekend

De winnaar van Het Beste Reisidee 2019 is bekendgemaakt op de Vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht. De jury, bestaande uit Steven van der Heijden, Louis Frankenhuis en Jolanda Degen zagen de meeste potentie in FlyGRN.

Het Beste Reisidee is een initiatief van ANVR Travel Tomorrow, Emerce, Vakantiebeurs en Travel Impact Lab. Uit tientallen inzendingen waren drie start-ups geselecteerd die op 9 januari mochten pitchen voor de jury. Hieraan voorafgaand deelde ondernemer Niels de Greef zijn ervaringen met start-up ParkFlyRent, die vorig jaar failliet ging. De Greef schreef een uitgebreide analyse van waar het misging en destilleerde dat voor geïnteresseerde beginnende ondernemers in twee adviezen: wees niet bang om met je idee aan de slag te gaan en bepaal voor jezelf op welk moment je de stekker eruit trekt. “Als je middenin je onderneming zit en dingen lopen niet zoals je verwacht, dan wordt het heel lastig om dat moment te bepalen. Denk er dus van tevoren over na. Voor ParkFlyRent was de brutomarge op transacties de indicator, maar voor andere ondernemingen kan het bijvoorbeeld het marketingbereik zijn. Dat hangt af van je businessmodel.”

Bij de pitches beet FlyGRN het spits af. FlyGRN is een boekingsplatform voor milieubewuste reizigers. Een deel van de commissie die op boekingen wordt verkregen, wordt gebruikt om de CO2-uitstoot te compenseren. Oprichter Jelle Bekirovic wil hiermee mensen bewuster maken van de impact van hun reis. “Daarom tonen we ook alternatieven als die beschikbaar zijn, zoals de trein.”

De jury vroeg zich af hoe Bekirovic in de zeer concurrerende online reisbranche mensen naar zijn platform zou weten te lokken. “We beginnen met de bewuste mensen, de early adopters en van daaruit gaat het lopen,” aldus Bekirovic.

Maps Untold was de tweede start-up die mocht pitchen. Het is een B2B tool voor kleinere reisbureaus, die met behulp van het algoritme persoonlijke reisadviezen kunnen uitbrengen. “Het algoritme wordt getraind door tienduizenden studenten in Europa,” vertelde medeoprichter Dennis van Ravenstein. Op de vraag hoe Maps Untold een voorsprong ging nemen op de grote reisorganisaties die zelf over meer dan genoeg data beschikken om AI toe te passen, was zijn antwoord: snelheid. “En we bieden ook de juiste content, met de onontdekte plekjes, waardoor we een meerwaarde hebben voor de eindklant.”

Airtrotter was als derde aan de beurt. Het plannings- en boekingsplatform voor rondreizen heeft ook een sociale component: gebruikers kunnen hun reis delen en als anderen die kopiëren, verdienen ze daar geld mee. Met name de sociale insteek sprak de jury aan, al hadden ze kanttekeningen bij de huidige user experience van het platform. “Ik zat in de trein met mijn laptop en moest van Breukelen tot Utrecht wachten tot de pagina was geladen,” aldus Steven van der Heijden. Volgens oprichter Stefan Dammers is het euvel bekend en wordt eraan gewerkt. “Op dit moment laadt de pagina pas als alle API-calls zijn beantwoord. We zijn nu bezig om de pagina dynamisch te laden zodat de performance flink beter wordt.”

Na deze drie pitches en uitgebreid overleg volgde het eindoordeel van de jury: FlyGRN heeft de meeste potentie, mits er meer focus komt op het kweken van sympathie bij de doelgroep voor het idee en de milieuvriendelijke alternatieven voor vliegen goed worden uitgewerkt, aldus voorzitter Jolanda Degen.

Foto’s: Wiebke Wilting

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond