-

Airtrotter: zelf online rondreizen samenstellen

Net op tijd voor de Vakantiebeurs afgelopen januari ging de site van Airtrotter live. De startup wil een social platform zijn voor rondreizen, vertelt medeoprichter Stefan Dammers. “Je kunt je reis zelf samenstellen of profiteren van de kennis van iemand die al dat uitzoekwerk al een keer heeft gedaan.”

Welk probleem lost Airtrotter precies op?

“Het idee van Airtrotter is ontstaan nadat ik een reis had geboekt naar Japan via een online touroperator. Eigenlijk wilde ik die rondreis zelf los boeken omdat je dan negen van de tien keer goedkoper uit bent en de controle hebt over waar je terecht komt. Maar probeer maar eens een reis van dik drie weken zelf samen te stellen online, dat is bijna niet te doen. Dat probleem lost Airtrotter op. Het mooie is dat mensen een reis kunnen overnemen van iemand die het allemaal al uit heeft gezocht. Onze planner heeft dus een duidelijke sociale component. Je kunt degenen die hun rondreis op het platform hebben gezet ook een berichtje sturen om vragen te stellen.”

Hoe gaat het in zijn werk?

“We maken gebruik van het systeem van Booking voor de hotelovernachtingen en Google Flights voor de vliegtickets maar we gaan over op Kiwi.com omdat Google stopt met de API voor developers en omdat we het niet zo’n flexibel systeem vinden. Daarbij zullen we binnenkort Rome2Rio als tool integreren. Je kunt als bezoeker zelf op onze website een rondreis samenstellen of die van iemand anders gebruiken als basis. Je geeft de data in en de actuele prijzen en beschikbaarheid worden geladen. Als je besluit om toch ergens een paar nachten langer te verblijven, dan verschuift alles automatisch én krijg je de nieuwe prijzen te zien. Het mooie van Rome2Rio is dat het een deur-tot-deur planner is, dus je kunt ook de treinreis naar Schiphol en de transfer vanaf Tokyo naar je hotel opnemen in het reisschema. Via Viator van TripAdvisor kun je de bezienswaardigheden ter plekke boeken en binnenkort bieden we ook autohuur aan via Sunny Cars. We hebben ook Google Maps en Places geïntegreerd, waardoor je de lokale bezienswaardigheden op een kaart kan zien om deze per dag in te kunnen plannen met wat je graag wilt zien en wilt doen. Waar je voorheen twintig tabbladen open had staan en een Excelsheet nodig had om zo’n reis te regelen kun je dat nu gewoon allemaal op Airtrotter doen.”

Stefan Dammers, AirtrotterHet zijn allemaal losse componenten. Hoe rekent de boeker de reis af?

“De boeking gebeurt inderdaad los bij de genoemde partijen maar we zijn hard bezig met een integratie zodat wij het afhandelende platform worden en de boeker niet allemaal aparte facturen ontvangt. We hopen dat binnen twee maanden voor elkaar te hebben. Uiteindelijk verandert onze rol dan en worden we een touroperator met alle voorwaarden die daaraan verbonden zijn, zoals een garantieregeling. Dat is wel spannend – mensen zijn gewend te boeken bij Booking maar vertrouwen ze de betaling ook aan ons toe?”

Hoe heb je Airtrotter gefinancierd?

“Het idee is gecrowdfund op Symbid met in totaal 85 investeerders en daar hebben we een goed startkapitaal vergaard. Vervolgens heeft iemand zich gemeld met interesse om te investeren en die persoon heeft een belang van 20 procent genomen. We beschikken dus over voldoende financiële middelen om het platform te ontwikkelen en aan marketing te doen.”

Wat is het verdienmodel?

“We verdienen geld met affiliate fees. Ik kan me zo voorstellen dat we in de toekomst ook een premium membership gaan introduceren en advertenties accepteren. Maar de basis blijft een gratis tool die iedereen kan gebruiken zonder al te veel rompslomp eromheen.”

Je zou de technologie ook kunnen vermarkten.

“We hebben een super-API ontwikkeld waar onze vijf partners op zijn aangesloten. Dat hebben we gedaan uit het oogpunt van de doorontwikkeling – het wordt straks gemakkelijk om een native app te lanceren met deze set-up. Dat betekent inderdaad ook dat we de technologie white label zouden kunnen aanbieden maar dat is voorlopig niet aan de orde.”

Wat staat er verder op de agenda?

“Voorlopig zijn we het geheel aan het finetunen zodat het allemaal net wat soepeler loopt. Daarna gaan we door ontwikkelen. Die native app komt er waarschijnlijk over een maand of zes. We hebben er bewust voor gekozen om alles in het Engels te doen zodat we makkelijk schaalbaar zijn. Als alles staat als een huis kunnen we naar andere markten gaan kijken. Maar op dit moment is Nederland nog groot genoeg.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond