Deel dit artikel
-

Winst voor Europa’s grote telco’s

De dagen waarin de boekhouding rode cijfers vertoont lijken voorbij voor de grote Europese telecombedrijven, getuige de laatste kwartaalcijfers. KPN meldde begin deze week wederom winst, gisteren kwamen daar BT Group, Telefónica en Deutsche Telekom bij.

Wie naar de resultaten van de Europese telecombedrijven kijkt over het afgelopen kwartaal zou niet zeggen dat de sector een jaar eerder nog zwaar in de problemen zat. De nog steeds fikse schulden van bedrijven als Deutsche Telekom (49,2 miljard euro) en Telefónica (20,4 miljard euro) geven aan dat het leed nog niet geleden is. Maar ook hier valt een positieve tendens waar te nemen, de schuld wordt in stevig tempo afgelost, Telefónica verminderde zijn schuld in het derde kwartaal met 17 procent.

Twee weken geleden beet France Telecom het spits af met de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Europa's tweede telecombedrijf, gemeten in omzet, behaalde een winst voor rente, belasting en afschrijvingen van 3,6 miljard euro (2,6 miljard vorig jaar) op een omzet van 11,6 miljard euro. Het bedrijf stelde de winstverwachting voor het gehele jaar naar boven bij, het verwacht geen 16,8 maar 17 miljard euro winst.

Daarna volgde KPN met een bijna verdubbeling van de nettowinst (van 68 tot 136 miljoen euro). Gisteren was het de beurt aan BT Group dat een winst na afschrijvingen en bijzondere posten noteerde van 554,9 miljoen euro (15 procent groei), Telefónica rapporteerde een nettowinst van 2,01 miljard euro (9,4 procent groei) en Europa's grootste telecombedrijf Deutsche Telekom meldde een nettowinst van 508 miljoen euro (vorig jaar 20,6 miljard euro verlies, vanwege afschijvingen).

Verschil valt er waar te nemen in de omzetgroei. Telefónica (6,4 procent), Deutsche Telekom (4,9 procent) en KPN (1,8 procent) wisten omzetgroei te behalen, waar BT Group de omzet met 2 procent zag dalen en France Telecom 2,7 procent minder omzet behaalde. Voor bijna alle telecombedrijven geldt dat de inkomsten uit vaste telefonie onder druk staan, met name door prijsvechters die gebruik mogen maken van het net van de voormalige staatstelefoniebedrijven. De partijen die toch omzetgroei wisten te creëren, boekten dit met name binnen mobiele telefonie (KPN, Deutsche Telekom, Telefonica), maar ook met internettoegang via adsl (KPN, France Telecom).

Het terugdringen van de kosten in de wens om winstgevender te worden heeft veel banen doen verdwijnen bij de grote Europese telecombedrijven. Telefónica wil tot 2007 15 duizend mensen ontslaan bij het vaste netwerk. Tot op heden hebben ruim 5 duizend mensen hun baan verloren. Deutsche Telekom kondigde in oktober vorig jaar aan dat het de komende jaren 30 duizend banen schrapt, waarvan 14 duizend in 2003. France Telecom kondigde in februari van dit jaar aan dat het 7500 mensen ontslaat dit jaar. KPN bracht sinds het eind van het derde kwartaal vorig jaar het personeelsbestand terug 36.566 tot 29.607, deels gaat het hier om outsourcing, maar het grootste deel van de banen verviel als gevolg van ontslagen en natuurlijk verloop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond