Deel dit artikel
-

Wolters-Kluwer wil sterkere groei elektronische omzet

Wolters-Kluwer wil in de periode tot 2007 het aandeel elektronische omzet laten stijgen van de huidige 34 procent tot 45 procent. Het wordt een stevige klus, want de groei over de laatste anderhalf jaar was slechts 2 procentpunt.

De op 1 september aangetreden bestuursvoorzitter Nancy McKinstry maakte de plannen bekend, ze presenteerde gisteren de strategie die het bedrijf de komende jaren zal volgen.

Belangrijke elementen de komende jaren zijn investeringen (in totaal 800 miljoen euro) en kostenbesparing. Wolters-Kluwer ontslaat 1600 medewerkers, 8 procent van het personeel. In totaal zal er in de periode 2003 tot en met 2006 240 miljoen euro aan kostenbesparing gerealiseerd worden. Vanaf 2007 wil het bedrijf op jaarbasis 100 miljoen euro besparen.

Die besparingen zullen volgens het bedrijf deels bij de it-activiteiten gerealiseerd worden. Het noemt in dat verband "standaardisering van technologieplatformen, consolidatie van datacenters, grotere flexibiliteit in de kosten met offshore ontwikkeling en outsourcing."

McKinstry verwacht dat Wolters-Kluwer vanaf 2007 een omzetgroei van 3 tot 4 procent kan bewerkstelligen. Het betekent een forse verbetering ten opzicht van de eerste helft van 2003, toen de omzet met 16 procent daalde (6 procent met gelijkblijvende wisselkoersen).

Vanaf 2007 dient 45 procent van de omzet van Wolters-Kluwer uit elektronische middelen te komen (cd-rom en internet), aldus McKinstrey. In vergelijking met andere wetenschappelijke uitgeverijen, zoals Reed Elsevier, zet Wolter-Kluwer minder om langs elektronische weg.

De groei in elektronische omzet liet in het tweede kwartaal echter te wensen over. Waar er in gegevens over het eerste kwartaal nog sprake was van 35 procent aandeel elektronische omzet, bleek dit na het tweede kwartaal (cijfers over de eerste helft van het jaar) 34 procent te bedragen.

Ook is de groei in het aandeel elektronische omzet de afgelopen twee jaar niet al te hoog geweest. In de eerste helft van 2002 bedroeg het aandeel elektronische omzet 32 procent, over geheel 2002 eveneens. In anderhalf jaar tijd is het aandeel daarmee 2 procentpunt gestegen. Met de huidige plannen van McKinstry zal dit over de 3,5 jaar die erop volgen 11 procentpunt moeten worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond