Deel dit artikel
-

“World Online mist goede portal”

De marktkapitalisatie van World Online na de beursgang op 17 maart wordt geschat op 5 miljard tot 10 miljard euro. Volgens analist Bert Siebrand van SNS Securities is een waardering van 8.000 tot 10.000 euro per subscriber inderdaad niet onrealistisch, gezien de waarde van vergelijkbare bedrijven. WOL boekte een verlies van 91 miljoen euro in 1999.

De waarde van World Online wordt momenteel vooral afgezet tegen de waarde van vergelijkbare bedrijven. Daarbij gaat het om het abonneebestand. Zo heeft Terra Networks in Spanje ongeveer evenveel abonnees als World Online (WOL heeft er 1,2 miljoen) en is Spaanse provider nu zo'n 35 miljard euro waard op de beurs. Terra wordt dan ook als kandidaat gezien om de Spaanstalige markt, inclusief Latijns Amerika, te veroveren.

Volgens Siebrand is er een "buitengewoon creatief rekensommetje" voor nodig om 8000 euro per abonnee te rechtvaardigen als je het "redelijk" bekijkt. Het gaat volgens hem dan ook meer om de toekomst van het bedrijf. Gezien de nog relatief lage penetratiegraad in Europa, zijn er groeimogelijkheden voor ISP's. Siebrand: "Je betaalt nu voor het aantal abonnees dat ze er de komende twee, drie jaar bij gaan krijgen tegen lagere kosten. Dat zullen er mogelijk miljoenen zijn. Als de marktwaarde zich tegen die tijd beweegt tussen de 1500 tot 3000 euro per abonnee is dat wel te rechtvaardigen."

In de vergelijking van ISP's spelen een aantal zaken een rol. Zijn het klanten met gratis of betaalde toegang? Biedt de provider breedbanddiensten aan, met op termijn mogelijkheden voor video-on-demand? Hebben ze veel zakelijke klanten die meer te besteden hebben dan consumenten? Heeft de provider een goede portal, waarop reclame-inkomsten kunnen worden gegenereerd?

World Online maakte in de aanloop naar de beursgang de geconsolideerde kerncijfers bekend .Daaruit blijkt dat de omzet is gestegen van 16.730.000 euro in 1998 naar 64.035.000 euro in 1999. Per klant (uitgaande van 1,2 miljoen klanten) is er dus een omzet geboekt van ruim 53 euro. Daarbij moet aangetekend worden dat WOL niet gedurende het hele jaar 1,2 miljoen klanten had, maar dat er in de loop van het jaar steeds meer bijkwamen. Het verlies nam toe van 1.277.000 euro in 1998 naar 91.255.000 euro in 1999.

De herkomst van de omzet is als volgt: Internettoegang 59%, zakelijke activiteiten 25%, verkoop van artikelen 9%, reclame-inkomsten 2,5%, overige inkomsten 5%.

Volgens Siebrand is de omzet relatief weinig in vergelijking met de omvang van het abonneebestand. Hij denkt ook dat de klant met gratis Internettoegang minder besteedt aan e-commerce. Verder vindt hij de portal, oftwel de content, die World Online aanbiedt niet indrukwekkend. "Dat zal moeten uitgroeien tot een betere portal. Het is nu een beetje van alles wat. Ze missen need-to-know content. Dat blijkt toch heel moeilijk te zijn in Nederland, anders dan in de VS. Het is onduidelijk hoe je dat moet aanpakken."

Hoe de waardering zich zal ontwikkelen is moeilijk te zeggen, aldus Siebrand. "We zijn nog drie weken verwijderd van de notering. Voor hetzelfde geld gaan andere Europese ISP's in de tussentijd met 20 tot 30 procent onderuit. Ook in de positionering van World Online moet nog veel duidelijk worden. Als ze de onbetwiste nummer 1 in Europa worden, zijn ze misschien wel 20.000 euro per abonnee waard."

Deel dit bericht

3 Reacties

Cas de Wit

WOL heeft uiteraard geprofiteerd van het feit dat zij als een van de eersten, ondersteund door grootscheepse advertentiecampagnes op de voorpagina van 's lands grootste ochtendblad, het fenomeen "gratis internet" hebben verspreid. Op die manier hebben zij de grootste groep geïnteresseerden getrokken. Echter, naarmate de tijd vorderde en er meer van dergelijke aanbieders de markt betraden, zijn er natuurlijk vele gebruikers overgestapt naar andere aanbieders. Misschien is het wel zo dat wanneer je het aantal aansluitingen van alle gratis aanbieders optelt, je op een hoger getal uitkomt dan het totale aantal PC's in Nederland! Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik de enige ben met 4 gratis providers. Dit geeft me namelijk de mogelijkheid om van provider te veranderen als er één (weer eens) onder de maat presteert.Het is volgens mij daarom ook niet reëel om WOL te zien als een provider met 1,2 miljoen abonnees. Wellicht is het daarom beter om te investeren in een verbetering van de content en de snelheid in plaats van alleen te focussen op het realiseren van een grotere marktpenetratie.

Monique

Wat mij opvalt aan de verhalen rond Worldonline is dat slechts 38% van de omzet in Nederland wordt behaald. Het is dus echt een Europees bedrijf aan het worden. Echter. Als maar 38% procent hier vandaag komt is dat 64 miljoen x0,38 = 24,3 miljoen. Een abo kost nu 90 gulden per jaar. Als alle omzet dus uit abo's zou komen (en dat is niet zo, want over alle landen is dat maar 59%) zou Worldonline 270.000 betalende leden gemiddeld hebben gehad. Als we uitgaan van de 59% dan hebben we het over ca 160.000 betalende leden gemiddeld. Ik kan me nog goed herinneren dat ik wat hogere getallen uit de WorldOnline-stal heb gehoord. Maak ik nu een rekenfout?

Eric Gerritsen

In het artikel over World Online zegt Siebrand dat hij "de portal, oftewel de content, die World Online aanbiedt niet indrukwekkend vindt en dat het nu een beetje van alles wat is. De portal mist de need-to-know content, wat heel moeilijk blijkt te zijn in Nederland, anders dan in de VS". Volgens Siebrand is het blijkbaar onduidelijk hoe dat moet worden aangepakt.Om te reageren op de laatste opmerking van Siebrand: de mensen achter Startpagina.nl hebben blijkbaar wèl de juiste aanpak gevonden. Dagelijks bezoeken zo'n 400.000 tot 500.000 mensen de Startpagina. Wellicht kan World Online ideeën opdoen door een bezoekje aan de Startpagina? Met vriendelijke groet,Eric Gerritsen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond