XS4all bezorgd over kosten bewaren internetverkeer

XS4all is bezorgd over "absurd hoge kosten" die het bewaren van internetverkeer met zich mee gaat brengen. De EU gaat dit internetproviders waarschijnlijk verplichten. Alleen al het bewaren van e-mail logfiles zal het bedrijf naar eigen zeggen zo'n honderdduizend euro per jaar kosten. Dat bedrag moet volgens woordvoerder Sjoera Nas met acht worden vermenigvuldigd om de gegevens toegankelijk te maken voor een database.
"Voor ons zal deze wetgeving absurd hoge kosten met zich meebrengen", meent Nas. Daarom stelt zij een onafhankelijk college voor dat direct samenwerkt met politie en justitie wanneer die inzicht willen hebben in de logfiles van een specifieke verdachte. Dat college moet ook de databases aanschaffen en ontsluiten, waar de metagegevens over het internetverkeer in worden opgeslagen. Nas: "Wanneer het college ook nog een openbaar jaarverslag uitbrengt met daarin een weergave van alle opsporingsactiviteiten, dan is er ook veel meer transparantie en toezicht ."
Eerder deze week lekte via de burgerrechtenorganisatie Statewatch uit dat de Europese Unie een voorstel in voorbereiding heeft dat operators en internetproviders alle verkeersgegevens – van onder meer telefoon, fax, e-mail en internet – tussen de één en twee jaren moeten bewaren. Volgens Maurice Wessling van de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom moeten bij aanname van het voorstel niet alleen grote hoeveelheden data worden opgeslagen, maar ook real-time beschikbaar worden gemaakt. Daarvoor moeten enorme databases worden gebouwd.
Nas becijfert dat alleen al het bewaren van e-mail logfiles XS4all circa 100.000 euro per jaar gaat kosten. Dat bedrag moet volgens haar jaarlijks met acht worden vermenigvuldigd om de gegevens toegankelijk te maken voor een database. De kosten van de aanschaf van de database zelf zijn daarin nog niet meeberekend. Hoeveel het bewaren van de netwerktoegangsfiles – een andere mogelijke verplichting – gaat kosten weet ze niet. Het gaat om enorme hoeveelheden opslagcapaciteit. Zo zou, indien dat verplicht wordt, alleen al het opslaan van de logfiles van nieuwsgroepen dagelijks zo'n vijftien gigabyte in beslag nemen.
In het najaar treedt ook nog een overheidsmaatregel in werking waarbij providers hun infrastructuur extra zwaar moeten gaan beveiligen. Daarbij gaat het om de aanschaf van voorzieningen als kluizen. Providers zijn sinds april 2001 ook nog verplicht hun netwerk aftapbaar te maken. Aan de aanschaf van aftapapparatuur heeft XS4all volgens Nas al 700.000 euro uitgegeven, circa 20 procent van het totale techniek-budget van ruim 3 miljoen euro per jaar. Nas merkt op dat voormalig staatssecretaris De Vries had beloofd dat die kosten niet meer zouden bedragen dan één procent van het budget voor techniek.
De plannen van de EU-lidstaten zijn donderdag overigens in een gesprek met de Europese ISP-organisatie Euroispa ontkend door de huidige Unie-voorzitter Denemarken. Wessling van Bits of Freedom is er echter van overtuigd dat de ministers van Jusitie van de EU-lidstaten de voorstellen "in de zeer nabij toekomst" wel degelijk gaan aannemen. Hij spreekt in dit verband van een "omslag in hoe opsporing verricht wordt". Wessling: "Nu worden vooral verdachten onderzocht. Straks staan alle burgers van de EU onder toezicht van politie en inlichtingendiensten."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
mark
Als XS4all zich al zorgen gaat maken met een maand abonnement van ca 15 euro, moeten de gratis (zonnet, freeler) isp's en de veel goedkopere (Het Net, HCC DDS) isp's zich zelf maar opdoeken? Ik vind eigenlijk dat de overheid dit maar moet gaan betalen! Want anders wordt ook hier de consument weer de dupe!
factor x
Is dat alles wat XS4ALL te zeggen heeft. Ik had meer van ze verwacht. Een fikse lobby bijvoorbeeld. XS4ALL neemt het voortouw in de Klup van Internet Providers. De rel rond de Scientologie en de Amerikaanse Fatsoenlijkheids wet van een jaar of wat geleden was groter (Amerika wil verbieden dat je 'kut lul kont neuken is gezond' op Internet zou zeggen). Deze EU maatregelen zijn vele keren ingrijpender! Mensen, het gaat hier om burgerrechten. Ook wel rechten van de mens genoemd. Meer in het bijzonder artikel 10 EVRM. Deze rechten worden ingeperkt. Voor de reguliere opsporing is het niet vereist dat alle data van iedereen bewaard wordt. Laat je geen oor aannaaien. Wat de EU doet is levensgevaarlijk voor de vrijheid van individuele burgers, maar ook voor het recht op vergadering, vereniging en godsdienst. De argumenten die gehanteerd worden zijn 'bedacht', ze berusten niet op de realiteit. Bovendien zullen grote ondernemingen het lastig kunnen verkroppen dat hun Video Vergadering twee jaar bewaard blijft. De Beurspolitie of de Belastingpolitie of de Mededingingspolitie of een ParlementaireVergaderingPolitie zal daar best wel eens belangstelling naar kunnen hebben. Een verzoekje bij de rechter is voldoende voor inzage. Laat je niet vertellen dat dat anders is, want dit is de praktijk. Of is er voor de grote ondernemingen een uitzondering? Zij zullen vast aan het lobbyen zijn. Wat doet de consumentenbond eigenlijk, de ISOC, de vakcentrales, de politieke partijeen. Snappen zij wel waar het om gaat? Nou goed, het valt me tegen dat XS4ALL slechts over de centen begint. Tuurlijk wordt dat straks gewoon doorberekend aan de burger, en als het puntje bij het paaltje komt zal XS4ALL straks ook kunnen verdienen aan de dwaze plannen van de EU. Met incryptie software bijvoorbeeld, of een abonnement op een proxy-server o.i.d.
Ton
Geachte factor x, ik denk dat je je teleurstelling over de houding van XS4ALL beter kan verleggen naar de werkelijke schenders van burgerrechten, nl. de EU. Die beschuldiging gaat natuurlijk alleen maar op, als de EU inderdaad besluit dat al het berichtenverkeer,met het Internet als medium, moet worden bewaard. XS4ALL is slechts de organisatie die toegang verleent tot dat medium en ik kan me voorstellen dat zij zich eerder druk maken om het geld dan om de (mogelijke) schending van burgerrechten. Zij zijn immers niet de partij die deze regels bedacht heeft. Ik ben het overigens wel met je eens dat, en ik formuleer het wat anders, pas als er een redelijk mate van vermoeden is dat iemand zich schuldig maakt aan criminele activiteiten de berichten mogen worden bewaard en gelezen door anderen dan de beoogde lezer. Deze regel geld in min of meer gelijke mate voor het afluisteren van telefoons.