Deel dit artikel
-

Yahoo stopt met betaalde advertenties voor dating

In zijn streven om internetters voor meer diensten te laten betalen heeft Yahoo een bescheiden nederlaag geleden. Na klachten van gebruikers van de datingpagina stopt Yahoo met het aanbieden van betaalde advertenties. Deze werden naar het idee van de bezoekers te prominent naar voren geschoven.

In oktober lanceerde Yahoo de betaalde dienst voor zijn datingpagina. Deze bestond uit twee onderdelen, een abonnementstarief van 19,95 dollar per maand om te kunnen reageren op de advertenties en de mogelijkheid om een opgetuigde advertentie te plaatsen voor een bedrag van 4,95 dollar.

Wie van de 'enhanced ad' gebruik wilde maken kreeg de mogelijkheid om bijvoorbeeld een foto toe te voegen. Ook werd de garantie gegeven dat de advertentie prominent onder de aandacht gebracht zou worden. Daarnaast bleef ook de mogelijkheid bestaan om gratis een advertentie te plaatsen, met minder mogelijkheden om zichzelf te presenteren.

De poging om 4,95 dollar voor het plaatsen van een advertentie te rekenen mislukte, aldus de Wall Street Journal, omdat de advertenties naar het idee van bezoekers van de datingpagina wat al te prominent onder de aandacht werden gebracht. Wie naar een date zocht moest eerst langs alle betaalde advertenties scrollen, voordat de andere – onbetaalde – advertenties in het vizier kwamen. De uitgebreidere advertenties bleven bovendien te lang, soms weken achtereen, op de pagina staan, aldus ontevreden gebruikers van de datingpagina.

Yahoo zegt dat het enkele mogelijkheden uit de 'enhanced ad' nu gratis wil aanbieden, zoals de mogelijkheid om een foto toe te voegen aan de advertentie. De belangrijkste inkomstenbron uit de datingpagina, het abonnementsgeld van 19,95 dollar per maand (oplopend tot 89,95 per jaar), blijft ongewijzigd. Hoeveel mensen tegen betaling gebruik maken van de datingpagina wil Yahoo niet zeggen. Het bedrijf meldde recent dat het 500 duizend abonnees voor betaalde diensten heeft, maar dit zijn behalve die van de datingpagina ook andere diensten, zoals advertenties voor auto's en enkele e-mail diensten.

Twee datingsites in Nederland die geld vragen voor het gebruik van hun diensten zijn OneHello.nl en E-Matching . Beiden rekenen een abonnementstarief voor het plaatsen van een advertentie en het in contact treden met de mensen die een advertentie hebben geplaatst. Geld vragen voor een advertentie met meer toeters en bellen doen beide sites niet. OneHello.nl rekent 4,42 euro per maand, E-Matching.nl een bedrag van 12 euro per maand, oplopend tot 39 euro per jaar.

Ook Ilse Media Group startte begin dit jaar met een datingsite , die was in eerste instantie gratis maar is inmiddels omgevormd tot een betaalde dienst. Ook Ilse hanteert alleen een abonnementstarief en geen aanvullend bedrag afhankelijk van het type advertentie. Er is wel verschil tussen de bedragen die gebruikers moeten betalen voor de rubrieken 'relatie/vriendschap' en 'erotiek' . Voor de eerste betalen abonnees 7,50 euro per maand, oplopend tot 50 euro per jaar. Wie een 'activiteitspartner' zoekt betaalt 7,50 euro per drie maanden. Ilse hanteert een proefabonnement waarbij inschrijving de eerste drie maanden gratis is.

Deel dit bericht

5 Reacties

George de Bakker

De hierboven opgegeven prijs bij OneHello is niet de enige prijs die ik daar aantrof. Naast de 4,42 euro kwam ik ook nog 9,08 euro tegen als inschrijvingsfee en zelfs later nog een prijs in guldens (maar die zullen ze wel vergeten zijn;-))

John Akkers

Voor de kenners: Achter Ilse Dating, Vrouwonline Dating, Zonnet dating, Udate.nl en wellicht nog meer blijkt ItClicks te zitten. Zo krijg je natuurlijk wel een uniforme prijsstelling!

Henk Prins

Het zal je toch maar gebeuren dat er als gebruiker naar je geluisterd wordt. Chapeau Yahoo ook al deed je het dan om de centen, er zijn er zat die het dan alsnog doorgedrukt zouden hebben.

YoHo

Ach, love.lycos.nl is (nog) gratis. Ik zie niet de toegevoegde waarde van de betaalsites.

Chantal Willeme

Klinkt wel aardig, YoHo, maar love@Lycos matcht helemaal niet! Bovendien vind ik dat ook meer een jongerensite. De bovengenoemde sites vragen dan wellicht een vergoeding, maar doen mij een stuk betrouwbaarder aan. Ik heb eens met Lycos geexperimenteerd, maar werd door jan en alleman lastig gevallen, omdat ze meteen zien dat je online bent en 'de mannen' dan acuut willen chatten. Om over het niveau niet te spreken. Doe mij dan Zonnet Dating maar! Daar zie je ook nog de mensen aan wier profiel 'ik voldoe', maar waar ik zelf wellicht nooit bij gekomen was, omdat ze toevallig geen blond haar hebben, zoals ik in mijn argeloosheid vroeg:-)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond