Deel dit artikel
-

YouTube verwijdert al máánden video’s

YouTube is al maanden bezig met het verwijderen van video's die inbreuk maken op auteursrechten. Dat zegt oprichter Chad Hurley van de videosite. Hij reageert daarmee op berichten in de media dat Youtube op verzoek van een Japanse en Amerikaanse organisatie afgelopen week tienduizenden video's van de site heeft gehaald. De laatste maanden, en vooral na de overname door Google, lijken de woorden Youtube en auteursrechtschending onlosmakelijk met elkaar verbonden.

“Ik denk dat pas nu over het verwijderen van video’s wordt geschreven, omdat niemand het eerder is opgevallen,” zei Hurley in een interview met Business 2.0 journalist Erik Schonfield. Hij zegt in het gesprek dat YouTube op verzoeken van partijen om video’s van de site te halen ‘responsief’ reageert. Daarnaast zegt hij dat zijn bedrijf technologie inzet om geautomatiseerd auteursrechtelijk beschermd materiaal te herkennen.

Verschillende mediabedrijven, waaronder Warner Music en tv-zender CBS, gebruiken deze zogenaamde ‘content identification technologie’, waar Emerce eerder over schreef. Rechteneigenaren krijgen automatisch een seintje als een video waar zij de rechten over hebben op de site verschijnt. Vervolgens hebben ze twee opties: het materiaal laten verwijderen of laten staan.

Gezien de claims die advocaten van verschillende mediabedrijven bij YouTube de afgelopen weken hebben neergelegd, heeft de videosite met veel partijen nog geen ‘vlotte relatie’. Zo werd gisteren bekend dat YouTube duizenden video’s van de site heeft gehaald nadat Viacom, eigenaar van het Amerikaanse Comedy Central Network, vorige week had gesommeerd een groot aantal video’s offline te halen. Vorige week werden op verzoek van een Japanse auteursrechtenorganisatie zo’n 30.000 filmpjes van YouTube gehaald. En Time Warner overweegt om Youtube aan te klagen wegens overtreding van het auteursrecht.

Ondertussen probeert Youtube door gesprekken met mediabedrijven en platenmaatschappijen claims te voorkomen. De nieuwe ‘content identification technology’ vormt daarbij een belangrijke troef.

De relatie van YouTube met mediabedrijven is overigens behoorlijk verwarrend. Met sommige partijen die nu claims indienen heeft het bedrijf ook afspraken over het aanbieden van videocontent. Zo tekenden Google en MTV een paar maanden geleden een overeenkomst voor het aanbieden van video’s, terwijl nu het moederbedrijf van MTV, Viacom, sommeert een groot aantal video’s van de site te halen.

YouTube bestaat sinds begin 2005 en is inmiddels de grootste videosite ter wereld. Dagelijks worden zo’n 100 miljoen video’s bekeken en 65.000 nieuwe films toegevoegd. Google kocht de site vorige maand voor een bedrag van 1,65 miljard dollar.

Deel dit bericht

2 Reacties

CE

Dit betekent het einde van YouTube… het success van YouTube kwam door de mogelijkheden dat het biedt om het plaatsen van media ongeacht rekening te houden met het auteursrecht. Jammer…

JOE

Ik ben het niet met CE eens… YouTube verwijdert met name muziek videos (omdat die platenboeren nog steeds niet snappen dat dit alleen maar in het voordeel van hun artiesten is) en filmpjes die gemaakt zijn door TV-producenten of reclamebureaus. Persoonlijke – amateur – filmpjes blijven gewoon bestaan en dit is de grootste doelgroep. Maar zodra YouTube/Google daar allerlei advertising in gaat stoppen en er zijn andere aanbieders die dat niet doen dan betekent dit idd de ondergang van YouTube

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond