Deel dit artikel
-

Youtube wil live zendrechten Europees voetbal

Youtube is in gesprek met sportbonden om live uitzendrechten te verwerven. De Google-dochter wil behalve Europees voetbal ook live ijshockey kunnen uitzenden via internet.

Dat zegt Brian Suh, het hoofd van Youtube Partnerships in Zuid Korea tegen persbureau Bloomberg. Suh spreekt ook over live zendrechten van Amerikaans basketball, maar de NBA ontkent dat het hier gesprekken over voert met Youtube.

Het is niet bekend in welke landen of met welke organisaties Youtube spreekt over het uitzenden van Europees voetbal. Mogelijk gaat het om de rechten voor uitzending buiten de landen of gebieden waar de wedstrijden worden gespeeld. In de regel bieden mediabedrijven daar hoge bedragen om de beelden in het thuisland live via tv te kunnen uitzenden.

De mediarechten voor de Nederlandse Eredivisie zijn tot 2013 vergeven. De UEFA gunt deze maanden de uitzendrechten voor de periode 2012 tot 2015.

Live sportuitzendingen zouden de kwaliteit van het aanbod op Youtube vergroten en daarmee de gemiddelde kijkduur. De gemiddelde kijktijd op de videosite van Google ligt nu rond de vijftien minuten. Ervaringen uit India leren echter dat live sportbeelden van belangrijke competities de kijkduur aanmerkelijk kunnen verhogen.

Youtube verwierf vorig jaar voor twee jaar de live zendrechten van de nationale cricket competitie in India van de IPL (Youtube-kanaal). Over een periode van 45 dagen zond Youtube wereldwijd 60 wedstrijden live uit. De gemiddelde kijkduur bedroeg 40 minuten. Google hoopte vorig voorjaar op 10 miljoen kijksessies. Dat werden er 51 miljoen.

‘s Werelds grootste videosite zond eerder al de State of the Union van de Amerikaanse president en muziekconcerten live uit. Daarbij gebruikt het de distributienetwerken (CDN’s) van derde partijen, niet Googles eigen wereldomspannende netwerk.

Het bedrijf is, volgens de Amerikaanse uitgave Vulture, in gesprek met producenten en acteurs uit Hollywood om hen tegen betaling eigen videokanalen met unieke producties te laten bouwen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond