Deel dit artikel
-

‘YouTubers dragen €165 miljoen bij aan Nederlandse economie’

YouTube Creators hebben in 2020 een bijdrage geleverd van 165 miljoen euro aan de Nederlandse economie. Dat is vergelijkbaar met het bedrag dat dat jaar werd uitgegeven aan Nederlandse filmproducties, zo blijkt uit het YouTube Impact Report uitgevoerd door Oxford Economics.

Verder leidt het werk van de Nederlandse YouTube-makers tot 7700 extra FTE’s in de Nederlandse economie, bijvoorbeeld doordat ze diensten en producten van derden inhuren of afnemen.

Moederbedrijf Google noemt als voorbeelden het Nationale Opera & Ballet bereikt via YouTube internationaal publiek bereikt. Het ballet f had het kanaal in 2014 opgericht en al besloten om zijn online activiteiten uit te breiden voordat de pandemie toesloeg, maar aan het begin van de lockdown ging het bedrijf snel over op andere producties om content speciaal voor online gebruik te maken.

Tijdens de eerste 18 maanden van Covid-19 groeide de content, het bereik en het aantal abonnees van het kanaal exponentieel. Het aantal abonnementen steeg zelfs met 500 procent. Nu heeft het kanaal meer dan 87.000 abonnees en zijn de video‘s van ballet- en operavoorstellingen zo‘n 12,2 miljoen keer bekeken.

Toen redacteur en schrijfster Marije van der Made haar stukken over onderwerpen zoals algemene misvattingen over voedsel en gezondheid persoonlijker wilde laten klinken, besloot ze YouTube als haar platform te gebruiken. Dankzij het succes van haar YouTube-kanaal heeft ze een advertentieovereenkomst gesloten, een boek uitgebracht, de ‘Hands Off My Chocolate’-snack gelanceerd die in Nederland, België en Duitsland wordt verkocht, en heeft ze zich verzekerd van langdurige langlopende deals die haar merk ondersteunen.

Wouter van der Vaart werkt met meerdere betaalde krachten om zijn drie YouTube-kanalen te runnen, Wilma Westenberg veroverde vanuit Rhenen de wereld met haken en voetballegende Soufiane Touzani nam tijdens het evenement de YouTube Gold Creator Award in ontvangst voor het bereiken van 1 miljoen abonnees.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond