Deel dit artikel
-

Zelf ansichtkaart maken op toeristische plek

Toeristische plekken in Nederland voorzien van een automaat waarmee mensen hun eigen ansichtkaart kunnen maken. Dat is het doel van een nieuw Nederlands bedrijfje. Toeristen kunnen hun kaart voorzien van een plaatje, onder meer door het versturen van een digitale foto via bijvoorbeeld Bluetooth.

Op de techlifestyle beurs BrightLive presenteerde Ed van Weeren de automaat, die de naam Postcard Factory draagt. Van Weeren voert het Nederlandse agentschap voor de automaat, die door het Franse bedrijf Cybervitrine is ontwikkeld. Op BrightLive werd de automaat voor het eerst aan het Nederlandse publiek getoond.

De ansichtkaartenautomaat, waarvan het uiterlijk enigszins doet denken aan de foto-automaten op treinstations, was zeker niet het meest hippe ‘item’ dat afgelopen vrijdag op BrightLive was te zien. Vergeleken met de nieuwste vorm van peer-to-peer tv, mobiele telefoon disco en de laatste Apple snufjes, oogde de automaat enigszins ouderwets. De belangstelling voor het apparaat was echter minstens zo groot als voor veel andere, meer geavanceerde toepassingen.

Van Weerden, de man die in Nederland de automaat aan de man probeert te brengen, denkt dat er voldoende interesse is van toeristen om eigen kaartjes te maken. Hij mikt voor een belangrijk deel op de digitale foto’s makende toerist. Maar niet per sé, want elke automaat bevat ook een voorraad van zo’n 15 voorgeselecteerde plaatjes.

Dierenparken, hotels, musea en pretparken zijn voorbeelden van locaties die volgens Van Weerden geschikt zijn voor een automaat. Een automaat kost 12.000 euro, maar Van Weerden denkt dat het leasemodel in de praktijk populairder zal zijn. Wie voor een periode van zo’n vier of vijf jaar een automaat huurt, betaalt per dag een bedrag van rond de tien euro. De locatie bepaalt zelf het bedrag – bijvoorbeeld twee euro – dat een toerist voor een kaart betaalt. Naast de kosten voor de automaat heeft een toeristische locatie ook te maken met variabele kosten. Per blanco kaart betaalt de locatie een bedrag van 0,25 euro.

Het samenstellen en afdrukken van een kaart kost enkele minuten, vertelt Van Weerden. Foto’s kunnen via Bluetooth, SD Card, Flash Card, USB-stick of CD-rom worden verstuurd of overgebracht. Daarnaast kan een kaart worden voorzien van een tekst, waarbij de samensteller de keuze heeft uit voorgeselecteerde teksten. Van Weerden: “Als mensen zelf een tekst moeten bedenken, kost dat te veel tijd. We willen wachtrijen voorkomen.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Bas Hillen

Een soortgelijke unit staat bij de TNT postwinkel in Nijmegen. Deze is ZELFS in staat naast ansichtkaarten ook postzegels te voorzien van een eigen foto, zie http://www.diz.nl/nieuws/nieuws.htm

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond