Deel dit artikel
-

Zes procent telefoons Vodafoneklant gerecycled

Nederlandse consumenten zijn nog niet gewend om hun oude telefoon te recyclen. Ze belanden meestal op de plank, wat vanuit duurzaamheidsperspectief de slechtste plek is.

Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport van Vodafone over het afgelopen jaar. De telecomaanbieder verkoopt jaarlijks miljoenen mobieltjes, maar klanten leveren er maar een kleine 70.000 weer in bij de aanschaf van een nieuwe. Dat is omgerekend zes procent. Over de bestemming zegt het bedrijf: “86 procent daarvan werd hergebruikt en 14 procent gerecycled.”

Het is duidelijk dat steeds meer bellers hun oude mobieltje inleveren:

Rebuying is een verschijnsel dat in Nederland amper bekend is. In de landen om ons heen begint het aan populariteit te winnen. Rebuying is het verschijnsel waarbij een derde partij, een specialist als ReBuy en wirKaufens, de oorspronkelijke verkoper maar ook bijvoorbeeld Amazon en Otto, afgedankte producten opkoopt. Indien mogelijk worden ze weer in circulatie gebracht.

Vodafone geeft gemiddeld nog zo’n 35 euro voor een ingeleverde telefoon. Er bestaan ook verscheidene onafhankelijke telefoonopkopers.

Het opkopen van oude mobieltjes is een van de manieren waarop Vodafone zich als maatschappelijk verantwoord bedrijf profileert. Over deze activiteiten publiceert de operator, net als KPN en T-Mobile in deze sector ook doen, jaarlijks een duurzaamheidsverslag.

Twee andere duurzaamheidsaspecten zijn papiergebruik en CO2-uitstoot. Over het eerste meldt de telecomaanbieder dat het papiergebruik met negentig procent is teruggebracht in vijf jaar tijd:

Over de Co2-uitstoot: “2,53 procent energie-efficiënter en 25 procent minder CO2-uitstoot per medewerker door het nieuwe werken.”

Informatie over de duurzaamheid van de onderneming is niet enkel een marketingmiddel richting de consumentenmarkt, maar ook van wezenlijke belang naar de financiële markten. Niet-duurzame bedrijven moeten vanwege strenger wordende officiële regelgeving in weinig tijd heel veel gaan investeren in het verduurzaming van systemen en processen. Dat kost geld, maar de markt wil dat gezien de slechte concurrentiepositie enkel tegen hogere tarieven verstrekken. Bedrijven die al vroegtijdig en intensief verduurzamen behoren juist tot de favorieten vanwege de lange horizon en de gezondheid van de onderneming en zijn omgeving.

Grote bedrijven en overheden nemen ook steeds vaker een duurzaamheidsparagraaf op in hun aanbestedingen. Leveranciers die daar goed op aansluiten, hebben een streepje voor bij de opdrachtverstrekking.

Deel dit bericht

1 Reactie

DURABILIT

Het concept van hergebruik, is volkomen geaccepteerd bij concumenten. Tevens zijn mensen zich steeds meer bewust van de milieu voordelen van het hergebruiken van producten. Helaas doen bijblijven/organisaties nog niet of nauwelijks aan hergebruiken. De DURABILIT Greener Network Calculator maakt inzichtelijk hoeveel CO2 uitstoot men reduceert d.m.v. van hergebruik van hardware. Deze calculator is door de Europese Unie genomineerd als meest duurzame initiatief van Europa. Zie: http://eusew.eu/component/see_projectview/?view=see_projectdetail&projectid=7126&catId=6&pageNum=0&index=2

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond