Deel dit artikel
-

Zorgen om hoge waarderingen Europese techbedrijven

Zorgwekkend noemen ze het niet, maar wel: indrukwekkend en niet-houdbaar. Verscheidene techinvesteerders, gepeild door persbureau Bloomberg, volgen de financiële ontwikkelingen in de Europese techsector met argusogen.

Het is niet meer goedkoop om in te stappen en de waarderingen liggen aan de hoge kant. Martin Davis van Draper Esprit spreekt over ‘een beetje zeepbel’ en Erin Platts van Silicon Valley Bank zegt dat het water haar soms in de ogen springt van de waarderingen die ze hoort. Georgi Ganev van Kinnevik vindt de waarderingen hoog maar niet overdreven. De consument beweegt zich sneller dan verwacht naar digitale diensten dus, zo luidt de redenering, de investeringen zijn het waard die beweging te volgen.

Lang klonk het dat Europa met venture capital achterlag bij de VS. Qua waarderingen is daar geen sprake meer van. Investeerders trekken met dol enthousiasme hun portemonnees om start-ups en scale-ups met miljoenen en miljoenen tegelijk te financieren. Een willekeurig recent voorbeeld: Bunq haalde eerder deze week 193 miljoen euro groeigeld op in zijn eerste externe financieringsronde. In ruil daarvoor gaf het tien procent van de aandelen weg.

Zelfs prille, veelal onbewezen concepten voor iets als, bijvoorbeeld, flitsbezorgers van boodschappen vangen elk honderden miljoenen euro’s per ronde. Voornamelijk op de belofte.

Andere redenen voor de hoge waarderingen van techbedrijven is dat investeerders met elkaar concurreren om dezelfde deals. Dat drijft de prijs op: ze zijn bereid een kleiner belang te nemen in ruil voor hetzelfde geldbedrag. Bovendien is er sprake van groeiende interesse voor Europa van Amerikaanse investeerders. Die zien hier meer kansen voor goede deals dan op hun thuismarkt. En de reeds aanwezige Europese investeerders zelf weten steeds grotere fondsen op te halen. Geld dat ze verplicht zijn uit te geven over een periode van pakweg vier à vijf jaar voor het rendement van hun eigen geldschieters.

De Europese techsector heeft volgens Bloomberg nu 166 eenhoorns, bedrijven met een waardering van een miljard euro of meer. Mollie en Messagebird uit Amsterdam zijn er daar twee van. Samen staat deze groep bedrijven voor 800 miljard dollar in de boeken bij hun investeerders.

In 2020 staken techinvesteerders 109 miljard dollar in startende en groeiende bedrijven. Dit jaar staat de teller al op 74 miljard.

Een recent onderzoek van Ebitwise.nl stelt dat 68 Nederlandse bedrijven in het tweede kwartaal 2,5 miljard euro groeigeld ophaalden. In diezelfde periode haalden Nederlandse investeerders zelf drie miljard euro op. Daarvoor moet nog een bestemming worden gezocht.

Foto: Andreas Krispler (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond