Zwaar weer voor content-sites

Pure content-sites verkeren in zwaar weer, zo lijkt het. Na de problemen rond DEN en Netimperative is het nu de beurt aan de misdaadverslaggevers van APBNews . 140 man staan op straat omdat men geen derde ronde financiering kon vinden. Dat meldt overigens Inside , een splinternieuwe journalistieke site.
APBnews is een veelgeprezen misdaadnieuws-site en verkocht haar content ondermeer aan AOL, MSNBC.com, Yahoo, Snap en NBCi. Met de laatste partij was een investerings- en distributiedeal in de maak, die echter op het laatste moment werd afgeblazen, zo schrijft Inside. Tegelijkertijd hebben de Nasdaq-fluctuaties en de daardoor zakkende marktwaarden het moeilijker gemaakt voor content-sites om tweede of derde ronde financiering te vinden. APBnews kon de benodigde 10 miljoen dollar niet bij elkaar krijgen.
Volgens Inside blijft APBnews nog even in de lucht dankzij de inzet van vrijwilligers, waaronder Pulitzer Prize-winnaar Sydney Schanberg.
Volgens ABCnews had ook APBnews last van een te hoog uitgavenpatroon. ABCnews citeert analisten die het somber inzien voor businessmodellen die drijven op het weggeven van content en die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten. Overlevingskansen zouden er alleen zijn voor content-sites die gelieerd zijn aan een groot mediabedrijf dat voor de cash kan zorgen.
Geen gunstig klimaat dus om een nieuwe journalistieke site te lanceren, zoals de initiatiefnemers van Inside onlangs wel deden. De 35 Inside-journalisten maken features over film, tv, boeken, media en muziek en richten zich op de professionals in deze branches. Bijzonder is dat Inside een betaald abonnement aanbiedt op tal van databases, marktcijfers en e-mailnieuwsdiensten voor 19,95 dollar per maand. Er zijn vrij weinig sites die het voor elkaar hebben gekregen op abonnementenbasis te overleven.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Andre van Brussel
Aan de ene kant zien we een achtergrondartikel dat kopt "Content wordt alleen maar belangrijker". En dat uitgevers heel lang (enkele uitgezonderd) gewacht hebben om flink te investeren in internet. Nu recent VNU, Reed/Elsevier en Wolters grote investeringen plegen zien we de eerste afvallers ontstaan bij de nieuwe economie uitgevers. Wat zou dit kunnen betekenen?1.Traditionele uitgevers hebben de koudwatervrees overwonnen en als reactie om de achterstand in te halen pompen ze er teveel geld in. Met het gereserveerde geld zullen we niet veel nieuws kunnen verwachten: zelfde content op folio en CD-ROM wordt gewoon op bijna zelfde manier op internet aangeboden. Na korte periode van aankijken saneren ze wat geen opbrengsten genereert. Walt Disney is trouwens een perfect voorbeeld van het vercommercialiseren van 1 titel via verschillende methodes, bijv. Lion King: bioscoop, koopvideo, huurvideo, stripverhaal, gaming, etc. 2. Uitgeven is een vak apart: het is meer dan wat redacteuren bij elkaar zetten en een website openen. Uitgevers hebben daarom heel goed begrepen om te wachten. De nu gedane investeringen zijn uitgekiend qua timing: met haar huidige opgebouwd klantrelaties kunnen zij op internet de digitale uitgevers snel doen wegvagen. 3. De voorspelde shake-out begint op gang te komen: 90% van de huidige B-2-C sites zal verdwijnen. Het kaf wordt van het koren gescheiden. 4. Genoemde feiten zijn maar incidenten. Van de opgestarte traditionele MKB-ondernemers gaan immers ook in de eerste 3 jaar een flink aantal failliet. Mijn mening:Het enige wat ik kan met dit soort berichten is de constatering dat er veel parallellen te trekken zijn met de beursberichten: het geloof over de nabije toekomst bepaalt hoe ik in eerste instantie het feit beoordeel. Niet veel later kan ik constateren hoe het met de koers gaat (oftewel wat het geloof van anderen was) waardoor ik weer beinvloed wordt, enz.. Oftewel: vraag het aan Francisco van Jole en je komt vermoedelijk uit op betekenisnummer 3. Vraag het aan Maurice de Hond en het antwoord lijkt ongeveer op nummer 4.