-

Column: Senioriteit

De vergrijzing is al jaren aan de gang. Tegenwoordig lijkt er echter minder over te worden gesproken dan voorheen. Zeker binnen het online bedrijfsleven, waar de aandacht vooral uitgaat naar het servicen van die ‘ongrijpbare’ jongeren.

Ondertussen vormen de doorgaans aardig vermogende vijftig- en zestigplusser een behoorlijke grote groep. Een groep die langer zelfstandig wil leven en er graag een actief (sociaal) leven op na houdt. Wat uiteraard commerciële kansen biedt en een oude vertrouwde speler als Startpagina bijvoorbeeld deed besluiten om zich sterker op vijftigplussers te richten. Maar wat ook sociale uitdagingen met zich meebrengt. Want oude contacten kunnen wegvallen en nieuwe contacten opdoen is niet altijd vanzelfsprekend.

Precies de reden waarom een Nederlandse start-up als Klup in het leven is geroepen, die vijftigplussers online samenbrengt om ze offline te laten afspreken. Gewoon om leuke dingen te doen. En zo is er in Groot Brittannië een Facebook-achtige app voor mensen uit nog eerdere generaties, die gebruikmaakt van open data over events en vrijwilligersmogelijkheden in de buurt. Waarbij belangrijke drempels om de deur uit te gaan worden weggenomen door gebruikers informatie te geven over de leeftijdsvriendelijkheid van de route, zoals OV-mogelijkheden en aanwezige toiletten. Prachtige initiatieven die een duidelijke pijn verzachten.

Op dit vlak pioniert de Amerikaan Tom Kamber ook al een tijd. In de tech-community Senior Planet, op een vijftal locaties in de Verenigde Staten, brengt hij ouderen samen. Aanvankelijk om hen online hun weg te leren vinden om bijvoorbeeld foto’s van familieleden te bekijken op Facebook of mailtjes te kunnen sturen.

Sinds enige tijd heeft de community zich echter ontwikkeld tot een kraamkamer voor start-ups van senioren. Van het online verkopen van handgemaakte chocolade en handschoenen tot een hondenuitlaatdienst die online is te boeken. Zo’n één op de vijf ouderen die binnenstapt, wil technologie inzetten om te werken en geld te verdienen. Uit verveling door hun pensioen of om nu eindelijk eens hun passie tot een side hustle te maken. Aan tijd zal het ze niet ontbreken. En dus wordt er hard gewerkt om onder andere Etsy, Instagram, Google Suite en Paypal in de vingers te krijgen. Op verschillende plekken letterlijk een deur verder dan WeWork. Met een pay-off waar ook de rest van de wereld inspiratie uit kan halen: Aging with Attitude.

*) Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#173). Hier vind je alle voordelen van het Emerce-lidmaatschap. zoals korting op onze events.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond