-

Vergrijzing op Facebook: hoe ziet de toekomst eruit?

Al tijden wordt er geroepen dat Facebook over haar hoogtepunt heen is. Het gebruikersaantal neemt nog steeds toe, maar dit is vooral te danken aan oudere doelgroepen. Het ‘daddy-on-the-dancefloor-syndroom’ is dan ook de reden dat steeds meer jongeren kiezen voor andere sociale netwerken, zoals Snapchat of Instagram. Wat betekent de toenemende vergrijzing voor de toekomst van Facebook?

Er zitten natuurlijk weinig tieners te wachten op een oma die onder elke foto iets te melden heeft. Om het netwerk toch voor iedereen interessant te houden, blijft Facebook innoveren. Een veranderend algoritme en breder scala aan functionaliteiten moeten hier onder andere voor zorgen.

Niet meer de grootste?

Lange tijd is Facebook het grootste sociale netwerk geweest. Die eerste plek is het kanaal (10,4 miljoen gebruikers) echter kwijtgeraakt aan WhatsApp (10,9 miljoen). Toch heeft WhatsApp als sociaal medium een heel andere aard dan bijvoorbeeld Facebook of Instagram. WhatsApp is namelijk gesloten. Wat betreft open sociale netwerken is Facebook dus eigenlijk nog steeds de grootste. Ook als je kijkt naar de cijfers van het dagelijks gebruik (2017) is Facebook nog steeds leidend: van de 10,4 miljoen gebruikers zijn er 7,5 miljoen dagelijks actief. In vergelijking: YouTube heeft 7,5 miljoen gebruikers waarvan er (slechts) 1,7 miljoen dagelijks actief zijn.

Ouderen verdrijven de jeugd

Qua actieve gebruikers staat Facebook dus op de eerste plek, maar waar komen al die negatieve signalen dan vandaan? Dat is door het volgende feit te verklaren: voor het eerst is er een daling te zien in het gebruik onder jongeren. Het aantal gebruikers groeit, zoals eerdergenoemd, alsnog, maar dit komt door een grote toename van gebruikers van 65+ en 80+. Dit is natuurlijk niet per se negatief, maar onder de afhakers is de meest voorkomende reden die genoemd wordt ‘Er zitten te veel mensen op waar ik niks mee heb’. Dit kan onder andere te maken hebben met de stijging van het aantal oudere gebruikers. Waar hebben we dit fenomeen eerder gezien? Juist, bij Hyves.

Het Hyves-fenomeen

Een bepaalde groep dat een socialmediakanaal verlaat en zich verplaatst naar een ander, dat lijkt dus een beetje op wat er met Hyves gebeurde. Binnen een korte periode verplaatste een grote groep zich naar Facebook, omdat het kanaal niet meer hip of interessant zou zijn. Het lijkt er misschien op dat dit momenteel ook met Facebook gebeurt, al heeft Facebook natuurlijk een veel groter netwerk en meer diensten/functionaliteiten dan Hyves destijds had.

Door de innovaties die Facebook aan de lopende band doorvoert, blijft het netwerk up-to-date. Bij Hyves was dit niet het geval. Het verouderde design en de minder gebruiksvriendelijke website zorgden ervoor dat Hyves het uiteindelijk verloor van Facebook. Pogingen tot innovatie kwamen pas toen het netwerk al leegliep. Blijven innoveren is dus essentieel voor het voortbestaan van een sociaal medium.

De evolutie van een sociaal netwerk

Facebook heeft door de jaren heen een hoop veranderingen doorgemaakt. Zo lanceerde ze in 2009 een algoritme waardoor de tijdlijn niet meer chronologisch is, maar gebaseerd op voorkeuren. In 2012 werden de eerste gesponsorde berichten geplaatst en zo zijn er in de afgelopen jaren veel verschillende nieuwe functies toegevoegd. 360 graden foto’s en live video zijn hier enkele voorbeelden van.

Ook kan je tegenwoordig inchecken op locaties en word je bijvoorbeeld na het bezoek aan een restaurant automatisch gevraagd een review te schrijven. Daarnaast wil Facebook een rol spelen binnen bedrijven door Workplace (een communicatieplatform voor bedrijven) aan te bieden. Al met al: Facebook richt zich nu dus op meer dan alleen het verbinden van vrienden en familie, het is ook bezig met dienstverlening.

Is Facebook nog wel sociaal?

Maar hoe zit het dan precies met het sociale aspect van dit medium? Facebook was in eerste instantie de plek waar je updates van vrienden en familie te zien kreeg, maar er komt steeds meer andere content voorbij. Als je de ‘News feed values’ van Facebook naleest, zie je dat er verschillende zaken zijn waar Facebook rekening mee houdt. Na het punt ‘friends and family come first’ zijn er volgens Facebook twee andere verwachtingen die gebruikers van hun newsfeed hebben: informeren en vermaken.

Wat je te zien krijgt op je newsfeed is volgens Facebook afhankelijk van de voorkeuren die je zelf aangeeft. Namelijk van welke afzender je posts vaak leuk vindt, van welke afzender je hebt aangegeven berichten niet meer te willen zien en berichten van afzenders waarvan je hebt aangegeven de berichten als eerste te willen ontvangen. Hiernaast heeft Facebook in augustus het algoritme veranderd waardoor het clickbait kan herkennen en lager rankt zodat je een betere gebruikservaring krijgt. Het lijkt er dus op dat Facebook het kanaal juist zo sociaal mogelijk wil houden. Door irritaties van gebruikers weg te nemen wil het bedrijf ervoor zorgen dat gebruikers niet weglopen naar een ander kanaal.

Hoe wordt mijn bedrijf beter zichtbaar op Facebook?

Het algoritme van Facebook zorgt er dus voor dat niet elk geplaatste bericht voor iedereen zichtbaar is. Als het erop lijkt dat je de berichten van een bedrijf of persoon niet interessant vindt, krijg je deze berichten minder snel te zien. Organisch kun je dit verbeteren door slimmer in te spelen op de behoefte van je fans met de juiste content. Hoe relevanter Facebook denkt dat jouw content is (dus hoe vaker het wordt geliket of gedeeld), hoe waarschijnlijker het is dat het op de tijdlijn van anderen verschijnt.

Een andere manier om je Facebook-bereik te vergroten, is door middel van Facebook-advertising. Hierdoor kun je een bepaalde doelgroep erg gericht bereiken.

Is Facebook nog wel aantrekkelijk voor bedrijven?

Facebook is nog steeds erg populair, maar er loopt een belangrijke groep weg naar andere sociale netwerken. Dit is iets waar bedrijven rekening mee moeten houden en op in moeten spelen. Facebook groeide dit jaar nog wel, maar dit kwam vooral door oudere gebruikers. Daarnaast is de groei van drie procent niet te vergelijken met de groei van Snapchat (69%) en Instagram (37%). Het is voor bedrijven dus aan te raden om je te verdiepen in deze groeiende socialmediakanalen. Toch moet je Facebook niet links laten liggen in je socialmediastrategie.

Vanwege de grote diversiteit aan doelgroepen dat nu actief op Facebook is, kan het voor sommige bedrijven juist interessant zijn om het in te blijven zetten. Zoals eerder gezegd is er een groeiende groep ouderen te vinden op Facebook, die eerder niet via dit kanaal te bereiken waren.

Wat zegt de kleine groei over de toekomst van Facebook?

Ondanks een, procentueel gezien, kleine groei ten opzichte van concurrenten, zal Facebook niet zomaar leeglopen. Het netwerk blijft enorm en heeft WhatsApp, Instagram en Oculus in het merkenportfolio. Het sociale netwerk is constant in ontwikkeling en veel diensten hebben functies met Facebook geïntegreerd op hun website.

Facebook is dusdanig verweven met onze online wereld dat het niet zomaar zal verdwijnen. Wel zijn de cijfers van Facebook en trends op het gebied van andere sociale kanalen iets om in de gaten te houden. Voor veel bedrijven is Facebook allang niet meer het enige kanaal in de socialmediastrategie. Het is aan te raden om per kanaal het effect te meten, om zo per doelgroep het belangrijkste medium te bepalen. Zolang Facebook goed werkt voor jouw bedrijf, is er natuurlijk geen reden om ermee te stoppen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wieweet

Dat Hyves een grote groep aanhangers verloor aan Facebook, ik meen mij te herinneren dat dat kwam omdat Hyves werd overgenomen door de Telegraaf Groep?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond