-

Dapps: op weg naar mainstream adoptie?

Decentraal opgebouwde apps (dapps) lieten vorig jaar een stijging zien in aantallen, gebruikers en investeringen. Mede door financiële toepassingen zal de adoptie dit jaar verder groeien.

Voor vele blockchain-enthousiastelingen zijn dapps (distributed apps) de toekomst en de redding van het internet. In zijn pure vorm is een dapp namelijk een open-source applicatie die niet centraal wordt bestuurd omdat hij werkt vanuit een veilig, zeer betrouwbaar netwerk. Dat wil zeggen: de achterkant van de code loopt via een peer-to-peer-netwerk, zoals Bitcoin en Ethereum. De applicaties werken autonoom bij de lancering en alle gegevens met betrekking tot het project worden cryptografisch beveiligd in het netwerk.

Censuur
De groeicijfers ten spijt, neemt het enthousiasme over dapps buiten die groep fanatiekelingen echter sterk af. Kritische gebruikers van apps beschrijven de multi-miljoenen tellende dapp-markt als een bodemloze put. Het ontwikkelen van zo’n applicatie kost namelijk enorm veel tijd en geld en levert vooralsnog vaak een slechte gebruikersinterface op. Met zeer weinig gebruikers tot gevolg. Onpraktisch, lomp en traag zijn veel gehoorde kritieken. En hoewel er miljoenen zijn gegoten in de meest populaire dapps, zoals Crypto Kitties en Augur, zijn hun gebruikersaantallen nog ver onder de maat.

Het werpt de vraag op of deze problemen de kinderziektes van een ontluikende technologie zijn of signalen van een mislukte uitvinding. Vanwege het karakter van de blockchaintechnologie, is het moeilijk om je voor te stellen hoe een wereld die op blockchain draait eruit zal zien, net zoals het was met de komst van internet. Toch is het duidelijk dat dapps digitale automatisering naar een geheel nieuw niveau zullen tillen. Zo werken ze kostenverlagend door eliminatie van derden. En zullen ze ingezet worden als middel tegen webcensuur, terwijl ze onze privacy en data beschermen. Deze blockchain-innovaties hebben namelijk geen statische IP-adressen en kunnen dus niet gemakkelijk worden geblokkeerd. Zoals we gezien hebben bij reguliere apps, zal de gebruikerservaring de komende tijd verbeteren met gemakkelijker te navigeren functies.

Pijn
Hoewel de meeste dapps vorig jaar een matige prestatie hadden, is de DeFi-sector (Decentrale financiële sector) een lichtpunt geweest, waardoor dapps om alle goede redenen in de schijnwerpers worden gezet. Het succes van DeFi is dan ook de reden waarom critici de opkomst niet kunnen negeren. Dit nieuwe financiële ecosysteem zonder derde partijen draait op vertrouwde, onveranderlijke en gedistribueerde netwerken, waarmee iedereen, overal ter wereld toegang heeft tot een breed scala aan financiële producten. Denk aan leningen, betalingen, investeringen, portfoliobeheer of gokken met minder barrières en meer autonomie. Zaken die een duidelijke pijn wegnemen. En op voorwaarde van betere gebruiksvriendelijkheid een grote doelgroep zullen aanspreken.

Dit artikel verscheen eerder in de maarteditie van Emerce Magazine #176.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond