-

Mobiele VoIP houdt bellen springlevend

Veel operators kiezen vooralsnog de aanval tegen mobiele VoIP app diensten zoals bijvoorbeeld die van Skype, Viber en Fring. Dit terwijl juist VoIP het bellen als dienst laat evolueren op een manier die aansluit bij veranderende consumentenbehoeften.

Een veranderende markt
De echte betekenis van het soort diensten zoals VoIP bellen op de mobiel is veel groter dan de kannibalisatie op traditionele mobiele belminuten. VoIP op mobiele telefoons maakt het ouderwetse bellen modern en passend in de huidige tijd. VoIP apps kunnen bellen bijvoorbeeld integreren met chatfuncties en aangeven of de te bellen persoon beschikbaar is. Uit onderzoek blijkt dat dat soort noviteiten aansluiten bij een veranderende behoefte van de consument.

Veranderingen in communicatiegedrag bij de consument
Onderzoek van Ajit Jaokar en Chetan Sharma uit 2010 toonde aan dat de nieuwe generatie consumenten communicatiemiddelen op een andere manier gebruiken. De factor ‘beschikbaarheid voor communicatie’ is een hele grote rol gaan spelen. Communicatie moet efficiënt zijn en praktisch. Niet versnipperd en onoverzichtelijk. Het ‘ouderwetse’ medium bellen via de mobiele telefoon is nu nog erg inefficiënt. Of de gebelde tijd heeft en niet toevallig zijn voicemail heeft aanstaan is altijd onzeker en kan alleen ontdekt worden door te proberen hem of haar te bereiken. Juist de nieuwste mobiele VoIP applicaties voegen de belangrijke aspecten van de moderne communicatie toe aan het traditionele ‘bellen’ zoals informatie of de gebelde wel beschikbaar is om te bellen en niet in vergadering zit.

Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat communicatie steeds meer ‘blended’ wordt; consumenten willen berichtjes, video, foto’s en ook het bellen willekeurig door elkaar kunnen gebruiken. Dat kan met VoIP, niet met het traditionele bellen.

Effecten op aanbieders
In een artikel van Robert Poe
een telecom analyst gespecialiseerd in VoIP technologie, wordt aangegeven dat de aanbieders-zijde van de telecom markt fors verandert door technologische oorzaken:

  • er is geen wereldwijde dure infrastructuur meer nodig voor het faciliteren van bellen via het internet;
  • voor software ontwikkelaars bestaat geen drempel meer om nieuwe diensten te maken;
  • diensten kunnen makkelijk gebundeld worden zoals bellen en chatten;
  • diensten kunnen makkelijk verrijkt worden met aanvullende informatie.

Skype is een goed voorbeeld. Met één software-ontwikkelproject kan Skype nu wereldwijd telefonie aanbieden, onafhankelijk van het mobiele netwerk. Dat was vroeger ondenkbaar.

Doordat het communicatiegedrag van de consument is veranderd zullen de innovatieve ‘bel apps’ terrein winnen ten opzichte van het normale bellen. Bij het niet toetreden of meewerken in de innovatieve VoIP markt zullen traditionele aanbieders van mobiele telefonie langzaam de grip op het aanbieden van diensten  verliezen en teruggedrongen worden in het aanbieden van louter internet toegang. Het bewijs van deze stelling is recent geleverd: SMS werd in negen maanden tijd (!) voor een zeer groot deel vervangen door Whatsapp. Zo zullen uiteindelijk alle bestaande diensten vervangen worden op het moment dat er een betere of goedkopere variant is die door een kritische massa wordt opgepakt.

De toekomst van het bellen
De vraag is nu alleen nog wanneer VoIP software de dienst ‘bellen’ gaat overnemen. Bennelong SGI portfolio manager Scott Klimo zegt dat dit met de introductie van LTE zal zijn. Nicole McCormick van Ovum sluit zich hierbij aan en verwacht dat bellen tegen die tijd vrijwel gratis zal zijn. Uiteraard kan niet met zekerheid gezegd worden wanneer dit gaat gebeuren. Zeker is wel dát het gebeurt en dat het ouderwetse bellen een frisse make-over krijgt.

)*Auteur Remco Tomei is Consultant bij Seventy3

Deel dit bericht

1 Reactie

Arie

Ik gebruik mobile VoIP al lang op mijn smartphone. Vooral voor internationale gesprekken is dit veel goedkoper bellen. Na een tijd land Skype te hebben gebruikt ben ik nu overgestapt op Rebtel. De features zijn beter en het is goedkoper bellen. Let op dat de tarieven van verschillende apps vaak veranderen. Een goede website om de tarieven te vergelijken is http://www.apphones.nl .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond