-

Rapport: mobiele trends voor marketeers

De opmars van mobiliteit zet zich onverminderd voort. Uit cijfers van Forrester blijkt dat er inmiddels meer dan één miljoen apps beschikbaar zijn, meer dan 150 miljoen tablets zijn verkocht en ruim een miljard smartphones door consumenten gebruikt worden. Deze cijfers maken duidelijk waarom steeds meer bedrijven nieuwe apps ontwikkelen, hun site mobiel maken en mobiliteit meer prioriteit geven binnen hun marketingstrategie.

Belangrijker dan de magie van de grote aantallen, is dat marketeers ervan doordrongen zijn dat de adoptie van smartphones en tablets het consumentengedrag aanzienlijk heeft veranderd. Ondernemingen moeten op een andere manier de interactie aangaan met consumenten als zij hun concurrentiepositie willen behouden. In het rapport 2013 Mobile Trends For Marketeers beschrijft Forrester de belangrijkste mobiele trends van dit jaar. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen en de consequenties voor marketeers op een rij. Wanneer je naar de beschreven ontwikkelingen in het rapport kijkt, moeten we constateren dat marketeers in Nederland veel van deze stappen nog moet gaan zetten.

Ontwikkel tablet-gerichte strategie
Het is aannemelijk dat ondernemingen ook in 2014 blijven investeren om de kansen van mobiliteit te benutten. Dit jaar was de prioriteit voor marketeers het ontwikkelen van een strategie waarbij de focus wordt uitgebreid van smartphones naar ook tablets. Het blijft volgens Forrester voor veel marketeers echter nog lastig om een consistente klantbeleving te bieden via meerdere schermen.

Marketeers die de beschikking hebben over meer budget, zullen zich gaan onderscheiden met een strategie waarbij optimaal wordt ingespeeld op de mogelijkheden en karakteristieken van de tablet en de wensen van de tabletgebruiker. Ondernemingen moeten de stap nog zetten van ‘we doen iets met mobiel’ naar ‘mobiel zorgt ervoor dat wij ons kunnen onderscheiden van concurrenten’. Uiteraard zullen er ook bedrijven zijn die specifiek blijven inzetten op de smartphone en bij de tablet van responsive design gebruik maken.

Verschillende algemene ontwikkelingen die beschreven worden in het rapport van Forrester, schetsen de context waar marketeers rekening mee dienen te houden. Maar wat zijn nu echt de marketing prioriteiten voor de komende maanden?

1. Marketeers gaan zich realiseren dat mobiel een compleet andere benadering van marketing vereist.
Verschillende variabelen moeten worden gecombineerd om een rijke mobiele klantbeleving mogelijk te maken. Om echt onderscheidend te kunnen zijn, moet er bij het benutten van data breder gekeken worden dan alleen het analyseren van de historie van klantgedrag, het tijdstip waarop de interactie met de klant plaatsvindt of de locatiegegevens (fysieke context).

2. De impact van tablets
Hoewel tablets en smartphones veel overeenkomsten hebben, is het noodzakelijk om onderscheid te maken. Smartphones worden door consumenten anders gebruikt dan tablets. Een gerichte strategie heeft dan meer impact. De nadruk ligt bij tablets bijvoorbeeld veel meer op beleving.

3. Geavanceerde analyses op basis van big data zorgen voor een nieuwe generatie ‘connected’ klantbelevingen.
Marketeers moeten er rekening mee houden dat de grenzen tussen product, content en marketing vervagen. Er worden steeds meer slimme apparaten gebruikt door consumenten en dit biedt de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in klantgedrag en de voorkeuren van de consument. Integratie is hierbij de grootste uitdaging. Wanneer er bijvoorbeeld geen koppeling is tussen de data die verkregen wordt uit de apps en het CRM-systeem is het voor marketeers lastig om de beschikbare data goed te benutten. Het goed omgaan met grote hoeveelheden data blijft een prioriteit voor de marketeer.

4. Het benutten van de kansen van mobiliteit vergt aanpassingen van de organisatie, formelere processen en toezicht.
Ondernemingen moeten een team samenstellen dat toezicht houdt op de implementatie van de mobiele strategie. Het belang van mobiele marketing groeit en daarom is het noodzakelijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de onderlinge samenhang van activiteiten en de kwaliteit van campagnes.

5. Marketeers nemen het heft meer in eigen handen op het gebied van mobiliteit, bureaus gaan een beperktere rol spelen.
Omdat mobiele marketing strategisch belangrijker wordt, kunnen ondernemingen het zich niet meer permitteren om activiteiten volledig uit te besteden. Zij stellen daarom steeds vaker een marketeer aan die de implementatie van de mobiele strategie coördineert. Daarnaast moet er uiteraard worden nagedacht over de benodigde resources om mobiele marketing de juiste aandacht te geven. Dit heeft niet alleen betrekking op het beschikbare budget voor campagnes, maar gaat ook over het aantrekken van nieuw talent en de juiste expertise. De samenwerking met de IT-afdeling blijft belangrijk om technologie op de juiste manier in te zetten.

De laatste inzichten en best practices op het gebied van digitale marketing worden op 8 november 2013 besproken tijdens het Adobe Digital Marketing Journey event. Tijdens dit evenement komen Nederlandse topmarketeers samen om inspiratie op te doen en kennis te delen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond