Industry Wire

Geplaatst door ESET

42% van de wereldwijde consumenten gebruikt een gratis FinTech-applicatie, maar de helft weet niet of de app hun gegevens verkoopt, zo blijkt uit ESET-onderzoek

Sliedrecht, 26 januari 2021  – ESET, een wereldwijde leider op het gebied van cybersecurity, onthult dat 42% van de consumenten wereldwijd een gratis FinTech-applicatie of -platform gebruikt. Van die groep weet de helft (50%) niet of de app die ze gebruiken hun gegevens verkoopt. ESET heeft het onderwerp van gegevensbescherming onder de loep genomen in het consumentensegment van haar wereldwijde onderzoek naar financiële technologie (FinTech). Daarbij werden meer dan 10.000 consumenten in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Australië, Japan en Brazilië ondervraagd.

ESETs onderzoek omvatte een reeks vragen over financiële technologie en gegevensbescherming. Het onderzoek onthult interessante bevindingen over hoe consumenten hun gevoelige informatie beschermen bij het gebruik van financiële-technologietoepassingen. Om meer inzicht te krijgen, werd de respondenten ook gevraagd hun technische vaardigheid in te schatten als elementair, gemiddeld of gevorderd.

Uit het onderzoek blijkt dat, bovenop het grote aantal consumenten dat niet weet of hun gegevens worden verkocht, slechts 31% van de mensen zegt de algemene voorwaarden van een FinTech-applicatie te lezen voordat ze die downloaden, het privacybeleid wordt door slechts 29% gelezen. Deze resultaten werpen een licht op de acties die consumenten over de hele wereld ondernemen – of niet ondernemen – om zichzelf en hun financiën te beschermen. Velen zijn daardoor kwetsbaar voor cyberbedreigingen.

Bijna de helft (48%) van alle consumenten maakt geen gebruik van een VPN, en 42% van de consumenten logt in op hun financiële applicaties via openbare WiFi. Zelfs onder de 1 op de 5 consumenten wereldwijd die zichzelf als gevorderd beschouwen op het gebied van technische vaardigheden, maakt 31% geen gebruik van een wachtwoordmanager. Interessant is dat van de 22% van de respondenten die kunnen worden geclassificeerd als “FinTech adopters” (degenen die vier of meer FinTech-toepassingen gebruiken), 93% beveiligingssoftware heeft geïnstalleerd op ten minste enkele van hun apparaten. Bij de “FinTech non-adopters” (diegenen die één tot drie apps gebruiken) daalt dit percentage naar 85%. Dit zou erop kunnen wijzen dat de consumenten die meer geïnteresseerd zijn in het gebruik van FinTech-toepassingen zich meer bewust zijn van het nemen van voorzorgsmaatregelen op het gebied van cybersecurity als het gaat om hun persoonlijke financiën.

In een reactie op de resultaten zei Ignacio Sbampato, chief business officer bij ESET: “Het beschermen van de gevoelige en financiële gegevens van consumenten is nog nooit zo belangrijk geweest. Financiële technologie heeft een rol te spelen op de weg naar persoonlijk en maatschappelijk economisch herstel, en het is van vitaal belang dat FinTech-oplossingen en hun gebruikers adequaat worden beschermd. Onze bevindingen over consumenten en hun houding ten opzichte van databeveiliging laten zien dat veel mensen kwetsbaar kunnen zijn voor cyberrisico’s, en het is onze missie om ervoor te zorgen dat de meest waardevolle informatie van technologiegebruikers wordt beschermd met de allernieuwste beveiligingssoftware.”

Voor meer informatie over ESET en haar wereldwijde onderzoek naar financiële technologie, kunt u terecht in onze newsroom-sectie op www.eset.com/int/about/newsroom.

Over ESET

Al meer dan 30 jaar ontwikkelt ESET® toonaangevende IT-beveiligingssoftware en -diensten voor bedrijven en consumenten over de hele wereld. Inmiddels is ESET uitgegroeid tot het grootste IT-security bedrijf uit de Europese Unie met oplossingen variërend van endpoint en mobile security, tot encryptie en tweefactorauthenticatie. ESET beschermt en monitort 24/7 op de achtergrond en werkt beveiliging in real-time bij om gebruikers veilig te houden en bedrijven zonder onderbreking te laten werken. Evoluerende bedreigingen vereisen een evoluerend IT-beveiligingsbedrijf dat veilig gebruik van technologie mogelijk maakt. Dit wordt ondersteund door ESETs R&D centra wereldwijd, die zich inzetten voor onze gezamenlijke toekomst. Ga voor meer informatie naar www.eset.com/nl of volg ons op LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht