Industry Wire

Afhaal- en bezorgrestaurants in de knel door afhankelijkheid van bestelsites

Maandag 13 januari – Afhaal- en bezorgrestaurants hebben steeds meer te maken met bestellingen via succesvolle bestelsites zoals Thuisbezorgd en JustEat. Restaurants hebben simpelweg geen keuze en moeten zich wel aansluiten bij dergelijke platforms om zich te handhaven. De consument is lui en wil variatie. Thuisbezorgd en JustEat zijn niet voor niets de laatste jaren explosief gegroeid.

Leza, leverancier van afrekensystemen, onderzocht onder zijn klanten hoe zij hun omzet genereren en dit bevestigde het vermoeden dat het overgrote deel van bestellingen binnenkomt via deze externe bestelsites. “Klanten geven aan dat ze geen keuze hebben en hun restaurant wel aan moeten melden om mee te kunnen komen met de concurrentie” aldus Rien Schaper, Algemeen Directeur van het bedrijf uit Hoorn. Je zou dan ook denken, niets aan de hand. Maar afhaal- en bezorgrestaurants hebben moeite om alle bestellingen via die verschillende kanalen in goede banen te leiden. Daarnaast betalen ze per bestelling relatief stevige vergoedingen aan deze platforms. Dit terwijl de marge in fastfood behoorlijk onder druk staat nu de consument in crisistijd ook bezuinigt op zijn fastfood.

Volgens Rien Schaper zal dit niet altijd zo blijven. “Restaurants zien in dat ze op deze manier afhankelijk blijven van externe bestelsites. Ze bouwen op deze manier geen eigen klantenkring op en de consument heeft minder binding met het restaurant”.

Het bedrijf presenteert vandaag een oplossing op de Horecava waarmee restaurants de grip op de orderstroom weer terug kunnen winnen om zo ook de toekomst van afhaal- en bezorgrestaurants te garanderen. “Eigenlijk is het een hele simpele oplossing, we bundelen alle bestellingen en zorgen dat ze direct uit de printer komen in de keuken. Zo heeft het restaurant zijn handen weer vrij om eten te bereiden.”

Dat is alleen winst op korte termijn. Om te zorgen dat de band tussen restaurant en consument hersteld wordt en de afhankelijkheid verminderd wordt moet er meer gebeuren. “Daarnaast werkt het systeem zo dat de consument gestimuleerd wordt direct bij het restaurant zelf te bestellen. Dit geeft het restaurant een grotere winstmarge en het restaurant bouwt zelf een klantenbestand op.”  Voor de consument wordt het restaurant zo weer zichtbaar. De binding is nooit heel hecht geweest. Mogelijk dat dit systeem de binding tussen consument en restaurant weer iets kan herstellen.

Het bedrijf uit Hoorn presenteert het nieuwe systeem op de Horecava in de Rai Amsterdam. Deze vakbeurs begint vandaag en duurt tot en met 16 januari. Daarnaast kan men meer lezen over het systeem op www.leza.nl.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht