Industry Wire

Geplaatst door Stichting Young Business Award

Amberscript ook nog in race voor 1 miljoen euro

Na GO Sharing heeft ook Amberscript de finale van de Young Business Award (YBA) bereikt. Beide bedrijven dingen mee naar een investeringsbedrag van 1 miljoen euro, want dat is de eerste prijs van de landelijke contest voor scale-ups. De tv-uitzending op RTLZ is net geweest en is nu terug te kijken op Videoland.

Het zijn zware keuzes die de jury van de YBA moet maken. Het viertal Marco Aarnink (Print.com), Marleen Evertsz (NXchange), Ineke Kooistra (Young Capital) en Carlo Ezinga (Rabobank) krijgen topkandidaten voorgeschoteld. Het zijn vaak doorgegroeide startups, scale-ups dus. De twaalf halvefinalisten hebben bij elkaar ook al meer dan een half miljard euro opgehaald, hetgeen hun potentie stevig illustreert.

Die kwaliteit was ook weer terug te zien in de tweede voorronde, waar Amberscript (zet met AI snel audio en video om in tekst), Swipeguide (verbetert met digitale handleiding werkprocessen in de maakindustrie) en Volta Energy (duurzame zonne-aggregaten voor de bouw en events) de jury moesten zien te bekoren. Dat lukte heel goed, maar slechts een op de drie kandidaten kan door naar de finale aflevering.

Dat werd dus Amberscript. Peter-Paul de Leeuw, de CEO van dit bedrijf, legde in de pitch van 1 minuut uit dat er veertig mensen werken aan vooral video en audio om het gesprokene om te zetten in geschreven tekst (ondertiteling). Dat gebeurt via kunstmatige intelligentie en een menselijke laag van correctie. ,,We hebben tot nu al meer dan tien miljoen minuten omgezet in tekst’’, meldde De Leeuw trots.

Amberscript is bezig in Europa een fundament te leggen. De Leeuw: ,,We worden uiteindelijk de nummer 1 van Europa. Binnen twee tot drie jaar.’’ Op dit moment werkt Amberscript al voor Disney Plus, maar ook voor onderwijs, overheid en media.

Volta Energy levert met zonne-aggregaten in feite mobiele batterijen op zonne-energie in plaats van dieselende en vervuilende aggregaten. ,,We willen op locatie energie opwekken en direct doorgeven aan de gebruikers’’, legde Roel Bleumer uit. Alle diesel-aggregaten in Nederland hebben net zo veel uitstoot als heel Amsterdam en dus valt er volgens Bleumer nog een wereld te winnen. Volta Energy kan tegenwoordig ook al kranen en shovels van elektrische energie voorzien.

Bleumer en Volta haalden de finale dus niet. Net als Daan Assen met Swipeguide, die ook een prachtige scale-up demonstreerde. Fouten in de productie van maakbedrijven hebben heel vaak te maken met gebrek aan kennis op de werkvloer. Met de digitale handleidingen van Swipeguide die geïntegreerd worden in de werkprocessen wordt het aantal fouten geminiseerd. Swipeguide helpt zo 50.000 productiemedewerkers in 93 landen.

Swipeguide heeft kantoren in Nederland en de VS en is ook in staat training en support te regelen voor de medewerkers, waarmee ook het probleem van te weinig capaciteit in opleidingen kan worden ondervangen. Maar al dit fraais was niet voldoende voor een plek in de finale.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht