Industry Wire

Geplaatst door Antea

Antea Group gaat uitdaging aan met dronevlucht naar Kopenhagen

5 oktober 2022 – Vandaag start ingenieurs- en adviesbureau Antea Group de langste internationale dronevlucht ooit. De drone is vanuit het Friese Oranjewoud gestart en landt na een reis van 611 kilometer in Kopenhagen. Zover bekend, is het voor het eerst dat een niet-militaire drone een vlucht van deze afstand door het luchtruim van drie verschillende landen maakt. De vlucht, in samenwerking met dronespecialist DroneQ Robotics, zou aanvankelijk plaatsvinden in de zomer. Met het verkrijgen van de vliegvergunning voor het Duitse luchtruim was echter een langere doorlooptijd gemoeid dan verwacht op basis van de ervaring in Nederland en Denemarken. Naar verwachting komt de drone na vier dagen – er wordt alleen bij daglicht gevlogen – aan op de plaats van bestemming.

Nederlands record gezet
Met de recordvlucht wil Antea Group onder meer laten zien waar drones in de nabije toekomst veilig voor ingezet kunnen worden. De ingenieurs en adviseurs komen daarbij overigens niet onvoorbereid aan de start. Eerder werden al proefvluchten uitgevoerd boven een aangewezen testgebied van Rijkswaterstaat. Ook werd als generale repetitie het eerste deel van de route naar Kopenhagen gevlogen tot in de provincie Groningen. Met een vliegafstand van 52 kilometer leverde deze laatste testvlucht meteen al een afstandsrecord voor Nederland op.

Wet- en regelgeving droneverkeer
De dronevlucht ‘Xpedition New Horizons’ is een van de acties uit een strategisch 1001dagenplan waarmee het 70-jarige Antea Group onder meer inzet op duurzaamheid en innovatie. Tanja Lendzion, CEO van Antea Group Nederland: “Dronetechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Zo snel, dat bijvoorbeeld wet- en regelgeving voor onbemand vliegverkeer moeite heeft het tempo bij te houden. Wij zien deze dronevlucht als een experiment om in de praktijk te ervaren waar je qua techniek, organisatie en wetgeving tegenaan loopt.”

Migratieseizoen van trekvogels
Hoewel er vanuit Brussel al de nodige internationale regelgeving bestaat, moest er voor de dronevlucht per betrokken land een vergunning worden aangevraagd bij de betreffende luchtvaartautoriteit. “Dat was in het ene land sneller geregeld dan in het andere. Daardoor hebben we de vlucht moeten uitstellen van de zomer naar het najaar. En ook dat heeft weer gevolgen. Omdat inmiddels het migratieseizoen is begonnen, moesten we een deel van de vliegroute aanpassen omdat die over gebieden gaat waar nu trekvogels uitrusten,” vertelt Lendzion.

Mobiliteitsoplossingen van morgen
Roel Brandt, projectmanager Drones & Urban Air Mobility: “Wij zijn ervan overtuigd dat drones een belangrijk aandeel zullen hebben in de mobiliteitsoplossingen van morgen. In de stichting Dutch Drone Delta werken we samen met partijen als KPN, Rijkswaterstaat en AirHub om geautomatiseerd vliegverkeer in het (voor)stedelijk gebied van Nederland mogelijk te maken. Met deze dronevlucht halen we een stukje van die toekomst naar het heden. We pakken dit meteen grensverleggend aan door over drie landen te vliegen. Het vergt veel inzet van alle betrokken partijen maar met wat we vandaag leren, komen we morgen verder.”

Moderne flessenpost
In het verleden werden flessen door onderzoekers voorzien van een boodschap en vervolgens vanaf schepen in zee geworpen, met als doel om meer te leren over de stromingen in de oceanen. De internationale dronevlucht van Antea Group sluit aan bij deze praktische manier van onderzoek doen. Lendzion: “Je kunt het een moderne vorm van flessenpost noemen. Met als verschil dat wij nu wél precies weten waar onze boodschap uiteindelijk gaat landen. Maar wat betreft de reis er naartoe is het nog steeds pionieren en voortdurend leren.”

Verbinding door innovatie
Als bestemming van de dronevlucht is voor Kopenhagen gekozen omdat deze stad koploper is op het gebied van duurzaamheid. Op zijn reis neemt de drone – verwijzend naar de flessenpost van weleer – een fles mee die door de Friese kunstenaar Bonny Dijkstra is beschilderd. Het kleine kunstwerk symboliseert de boodschap van Antea Group dat innovatie over landsgrenzen heen mensen met elkaar kan verbinden. Volgens het vluchtplan landt de drone na zijn reis voor de ingang van het ARKEN Museum voor Moderne Kunst in Kopenhagen. Na ontvangst neemt het museum de meegebrachte boodschap op in zijn expositie.
_________________________________________________________
< Niet voor publicatie >

Ter informatie: gedurende de vlucht wordt op Instagram een liveblog bijgehouden.

Over Antea Group
Antea Group is het thuis van 1500 trotse ingenieurs en adviseurs. Samen bouwen wij elke dag aan een veilige, gezonde en toekomstbestendige leefomgeving. Je vindt bij ons de allerbeste vakspecialisten van Nederland, maar ook innovatieve oplossingen op het gebied van data, sensoring en IT. Hiermee dragen wij bij aan de ontwikkeling van infra, woonwijken of waterwerken. Maar ook aan vraagstukken rondom klimaatadaptatie, energietransitie en de vervangingsopgave. Van onderzoek tot ontwerp, van realisatie tot beheer: voor elke opgave brengen wij de juiste kennis aan tafel. Wij denken kritisch mee en altijd vanuit de mindset om samen voor het beste resultaat te gaan. Op deze manier anticiperen wij op de vragen van vandaag en de oplossingen voor morgen. Al 70 jaar.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht