Artiesten verdienen meer via Tribe of Noise dan Lady Gaga op Spotify

Terwijl muziekdienst Spotify zich richt op de consumentenmarkt en top artiesten als Lady Gaga helpt met het online promoten van haar muziek, richt het Nederlandse muziekbedrijf Tribe of Noise zich juist op de zakelijke markt om muzikanten te ondersteunen. Recente cijfers tonen dat dit resulteert in significant hogere uitbetalingen voor de artiest.
De laatste jaren zijn veel artikelen gepubliceerd over de meer en minder succesvolle stappen van Spotify om promotie en inkomsten te genereren voor artiesten. Het meest bekende verhaal is dat van Lady Gaga’s megahit Poker Face dat volgens The Guardian in 5 maanden tijd uiteindelijk slechts $167 voor de artiest opleverde. Meer recent maakte celliste en componist Zoë Keating haar beperkte inkomsten via Spotify openbaar, schreef David Byrne zijn ongenoegen van zich af en ook de uitgesproken mening van de voorman van Radiohead en Atoms for Peace, Thom Yorke, haalde veelvuldig de pers.
Recente cijfers van Tribe of Noise tonen aan dat een aantal artiesten, met ongeveer twee albums aan repertoire, via Tribe of Noise in kortere tijd twee keer zoveel inkomsten genereren als de hit van Lady Gaga deed op Spotify. Deze artiesten verdienen hun geld door de muziek in eigen beheer te exploiteren als rechten-inclusieve muziek voor zakelijk gebruik. Denk daarbij aan in-store muziek.
Muzikant en producer Sam Gallagher uit Glasgow reageert: “De in-store muziekdienst van Tribe of Noise genereert het meeste inkomen dat ik ooit voor mijn muzieknummers gekregen heb. Voor artiesten zoals ik maken zij het verschil”.
Tribe of Noise
Tribe of Noise, gevestigd in Amsterdam, is een online muziekbedrijf met 21.000 leden in meer dan 170 landen en verbindt muzikanten met het bedrijfsleven. De leden zijn hoofdzakelijk muzikanten, componisten en singer songwriters die hun muziek in eigen beheer uitbrengen. Klanten van Tribe of Noise bestaan uit videoproducenten, reclamemakers, gameontwikkelaars en vertegenwoordigers van winkelketens, restaurants, hotels en supermarkten geïnteresseerd in rechten-inclusieve muziekdiensten.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.