Industry Wire

Geplaatst door Privacy First

Connected cars en privacy – wie zit er in de ‘driver’s seat’?

Gaat het over auto’s die verbonden zijn met het internet, oftewel connected cars, dan wordt één vraag al jarenlang telkens opnieuw gesteld: wie is de baas over voertuigdata? Is dat de automobilist of de autofabrikant? Het korte antwoord: op papier is het de automobilist, in de praktijk toch vooral de fabrikant. In een nieuw artikel in onze reeks over connected cars gaat Privacy First hier op in.

Binnen de automotive-sector is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om een aantal specifieke redenen nooit goed uit de verf gekomen. De AVG is hooguit een springplank gebleken op weg naar wetgeving uit Brussel die nog verder gaat. De volgende stap is de nieuwe Europese Dataverordening, die formeel nog moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad.

Doel van de Dataverordening is om data binnen de EU vrij te laten stromen en optimaal te laten renderen. Deze wet – die van toepassing zal zijn op de hele economie – neemt fabrikanten en dienstverleners de dataregie uit handen en geeft die nadrukkelijk aan consumenten. De vraag wie de regie over voertuigdata mag voeren wordt daarmee voorgoed in het voordeel van automobilisten beslecht. Zij moeten straks expliciet toestemming geven voor het delen van data, en kunnen bepalen met welke derde partijen zij hun data wel en niet willen delen.

Toch is er nog veel onduidelijk en blijven er een aantal prangende vragen onbeantwoord. Niet in de laatste plaats omdat er over noodzakelijke aanvullende wetgeving specifiek voor de auto-industrie nog altijd wordt onderhandeld. Die onderhandelingen verlopen stroef. Fabrikanten staan tegenover partijen uit de aftermarket, met de Europese Commissie als scheidsrechter. In een ander nieuw artikel doen we uit de doeken wat er op het spel staat.

Connected cars en privacy – wie zit er in de ‘driver’s seat’?

Europese Dataverordening moet automobilist definitief zeggenschap over eigen data geven

Privacy First is een onafhankelijke stichting ter behoud en bevordering van het recht op privacy. Privacy First zet zich daartoe in voor de bescherming en versterking van het recht op:
• Privacy en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
• Bescherming van persoonsgegevens.
• Vertrouwelijke communicatie.
• Lichamelijke integriteit.

Privacy First heeft als doel deze rechten op een gedegen manier te laten vastleggen in de wet en treedt hierin actief op in de vorm van politieke lobby, juridische actie en rechtszaken, informatieverstrekking en campagnes voor het grote publiek.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht