Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Tilburg

CrossCycle-app maakt fietsen comfortabeler

Tilburg gaat op proef de CrossCycle-app uitproberen. Als een fietser een kruispunt nadert, krijgt de verkeersinstallatie een seintje. Daardoor kan het stoplicht op het juiste moment op groen springen.

De stoplichten waar de proef gaat lopen, staan op de Burgemeester Brokxlaan, bij de kruispunten met de Gasthuisring en de Jan Heijnstraat. De app is ontwikkeld met de provincie Noord-Brabant en het bedrijf Dynniq. Er is al een vergelijkbare app voor voetgangers, de CrossWalk-app.

Hoe werkt het?

Met de app ‘ziet’ de verkeersinstallatie de fietser aankomen. Vervolgens wordt gekeken of de groentijd van de fietser verlengd kan worden of dat de fietser eerder groen kan krijgen. Als het systeem een groep fietsers signaleert, krijgt de groep prioriteit op het overige verkeer. De telefoon blijft ondertussen gewoon veilig in de jas of tas. Wel krijgt de fietser via een knipperend verkeerslicht langs het fietspad de bevestiging dat de fietser is gezien en dat de verkeersregeling daar rekening mee houdt.

Mobiliteitsaanpak

De proef wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant en het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De CrossCycle-app past naadloos binnen de Mobiliteitsaanpak 2040, waarin aandacht is voor het gebruik van innovatieve technieken en de focus ligt op langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers.

De app is geschikt voor Android toestellen en gratis te downloaden via de Play Store.

Bezoek de pagina mobiliteitsplan2040 op deze website tilburg.nl.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond