Doel van kabinet onhaalbaar: geen 1 miljoen ICT’ers in 2030

Terwijl het kabinet streeft naar één miljoen ICT’ers in Nederland tegen 2030, wijst nieuw onderzoek van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group erop dat dit doel ver buiten bereik ligt. Zelfs in een scenario van explosieve groei zou Nederland in 2030 maximaal 862.000 ICT’ers tellen. In meer waarschijnlijke scenario’s ligt het aantal nog veel lager: tussen de 628.000 en 783.000. Marion van Happen, CEO bij HeadFirst Group nuanceert: “We hoeven het gestelde doel niet te halen, omdat AI bepaalde rollen van ICT’ers kan overnemen.”
Stagnerende groei ICT’ers
Uit de nieuwste cijfers van de Talent Monitor blijkt dat de ICT-beroepsbevolking in Nederland in het derde kwartaal van 2024 ongeveer 583.000 personen telt. Dit komt neer op 6 procent van de totale werkzame beroepsbevolking. Voor de ontwikkeling van de ICT-beroepsbevolking tot 2030 schetst het rapport vier mogelijke toekomstscenario’s. In het meest optimistische geval is er sprake van een explosieve groei, waarbij het aantal ICT’ers exponentieel toeneemt tot 8,2 procent van de beroepsbevolking, wat neerkomt op 862.000 mensen. Een realistischer vooruitzicht is een lineaire groei naar 783.000 ICT-professionals (7,4 procent). Bij een scenario van stabilisatie groeit het aantal ICT’ers licht naar 628.000. Zelfs een scenario van krimp naar 452.000 ICT’ers (4,3 procent) wordt door de onderzoekers realistisch geacht.
Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group, verklaart: “Sinds 2022 is de groei in het aantal ICT’ers vrijwel tot stilstand gekomen en richting 2030 lijkt stabilisatie het meest voor de hand te liggen. Dit komt mede door een structurele krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het lastig is om zij-instromers bij- of om te scholen om aan de groeiende vraag te voldoen. Bovendien hebben andere sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de techniek een concurrerende vraag naar arbeidskrachten.”
Kan AI de gevolgen verzachten?
De stagnerende groei in het aantal IT’ers kan grote negatieve gevolgen hebben voor de digitale transitie in Nederland en daarmee voor de arbeidsproductiviteit. Kunstmatig intelligentie (AI) biedt mogelijk verlichting. Grote bedrijven zoals Google en Amazon wijzen erop dat een steeds groter deel van hun softwareontwikkeling wordt ingevuld door AI. Marion van Happen, CEO bij HeadFirst Group, zegt hierover: “Als de AI-trend zich doorzet – en die verwachting is reëel – zal de vraag naar vooral developers op termijn afnemen. In Nederland zal de AI-adoptie geleidelijk verlopen, waardoor de impact op de vraag naar ICT’ers tot 2025 beperkt blijft. Dit betekent wel dat we het doel van 1 miljoen ICT’ers in 2030 niet hoeven te halen om de digitale transitie succesvol te realiseren. Tegelijkertijd blijft het noodzakelijk om zoveel mogelijk groei in de ICT-beroepsbevolking te stimuleren, want AI kan de vraag naar ICT’ers niet volledig vervangen.”
Het volledige rapport is te downloaden via de volgende link.
Over HeadFirst Group
HeadFirst Group is een toonaangevende, internationale HR tech dienstverlener en het grootste platform voor professionals in de Benelux, actief in vijftien Europese landen. De organisatie biedt een diversiteit aan HR-oplossingen, zoals Managed Service Providing, Recruitment Process Outsourcing, intermediaire dienstverlening (matchmaking, contracting) en HR-consultancy. Er werken meer dan 25 duizend professionals bij ruim vijfhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van meer dan 2,5 miljard euro. De belangrijkste merken van HeadFirst Group zijn de MSP (incl. intermediaire dienstverlening) labels HeadFirst, Between en Staffing Management Services, RPO- en recruitment specialist Sterksen, IT talent sourcer StarApple en het Belgische HR-techbedrijf ProUnity.
Over Intelligence Group
Intelligence Group is een Internationaal Data & Techbedrijf op het gebied van arbeidsmarkt- en recruitmentdata. Intelligence Group richt zich op het verzamelen, opslaan en verrijken van arbeidsmarkt gerelateerde data ten behoeve van de verbetering van de werving van personeel (of werknemers) door werkgevers en de employability/arbeidsmarktkansen van werknemers. Deze data worden in een grote diversiteit beschikbaar gesteld aan opdrachtgevers, via rapporten, dashboards en API’s.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.