Industry Wire

Geplaatst door TU/e

Drie TU/e-startups bij beste academische startups van 2020

Drie spinoffs van TU/e, Lusoco, NC Biomatrix en Taylor, mogen zich een jaar lang de ‘Beste Academische Startup van 2020’ noemen. De winnaars richten zich op een therapie voor het verlichten van lage rugpijn, micro-elektronica voor zonnepanelen en glas dat energie kan oogsten.

De drie TU/e-startups behoren tot de tien winnaars van de Academic Startup Competition 2020De andere winnende startups zijn Bimini Biotech, DeNoize, Digi.Bio, IamFluidics, Kaminari Medical, uCrowds en VanBoven. In een zinderende finale pitchten twintig geselecteerde academische startups voor een expertjury. De winnaars werden gekozen op basis van hun waardepropositie, het innovatieve karakter van de technologie, de potentie van hun business- en verdienmodel, en de teamsamenstelling van de startup.

Naast het mogen dragen van de eervolle titel van ‘Best Academic Startup of 2020’, zullen de startups deelnemen aan een intensief incubatieprogramma om hun ontwikkelkansen te vergroten. Ook worden ze geïntroduceerd in een netwerk van ondernemers, investeerders, bedrijven en krijgen ze toegang tot een coachingstraject met toegewijde mentoren.

ENERGIE OOGSTEN MET GLAS

Lusoco voelt zich vereerd om de Academic Startup Competition 2020 te winnen en het is een andere grote erkenning van ons bedrijf. We zijn vastbesloten om een mooiere en duurzamere toekomst te creëren”, laat Jeroen ter Schiphorst, CTO en medeoprichter, weten.

Lusoco produceert glas dat overdag energie oogst en ’s nachts licht afgeeft. Door glas of plastic te laten bedrukken met door hen ontwikkelde, sterk fluorescerende inkt wordt het licht dat op het bedrukte oppervlak valt, opnieuw op een zodanige manier uitgestraald dat het aan de zijkanten van de ruit naar buiten komt. Zonnecellen op de zijkanten van het glas zetten  dit uitgestraalde zonlicht om in energie.

HOGER RENDEMENT ZONNEPANELEN

Taylor, een andere winnaar namens TU/e, ontwikkelt en levert micro-elektronica voor de zonnecel-industrie. Met het product van Taylor zijn fotovoltaïsche installaties op commerciële schaal veiliger en sneller te ontwerpen, bouwen en onderhouden, terwijl ze een hoger rendement opleveren.

“We zijn erg enthousiast om aan te kondigen dat Taylor een van de tien winnaars is van de Academic Startup Competition 2020! Zeer trots op het hele team en al onze partners die dit mogelijk hebben gemaakt”, aldus mede-oprichter Michiel Roelofs.

LAGE RUGPIJN

De derde winnaar uit Eindhoven is NC Biomatrix. Dit bedrijf richt zich op een zogeheten degeneratieve discopathie, de meest voorkomende oorzaak van rugpijn. Het product van NC Biomatrix is ​​een medische therapie die in staat is om de natuurlijke biomechanica van de wervelkolom te herstellen en daarmee de veelvoorkomende oorzaak van lage rugpijn te verlichten.

ACADEMIC STARTUP COMPETITION

De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de verkiezing zetten de organisatoren valorisatie en academische spinoffs binnen de universiteiten (inter-)nationaal in de spotlight.

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat: ‘Ik kijk ernaar uit om te zien hoe deze ondernemers de wereld een beetje beter gaan maken. Als innovatieve startups zorgen zij ervoor dat we bij de wereldtop horen als het gaat om innovatie en ondernemerschap. En dat we slimme oplossingen vinden, banen creëren en onze economie sterk houden. Zij geven smoel aan het motto “for every global challenge, there is a Dutch solution.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht