Industry Wire

Geplaatst door Buckaroo BV

Economie loopt 7 miljard mis door verlate betalingen

Vandaag heeft ons moederbedrijf Intrum Justitia haar jaarlijks terugkerende onderzoeksrapport “European Payment Report” gelanceerd. Het European Payment Report 2016 is gebaseerd op onderzoek dat tegelijkertijd in 29 Europese landen is uitgevoerd, tussen februari en april 2016.

In februari hebben wij u gevraagd om deel te nemen aan dit grootschalige Europese onderzoek rondom het betaalgedrag. In dit rapport verzamelt Intrum Justitia gegevens van 670 bedrijven in Nederland, 9440 respondenten in heel Europa om inzicht te krijgen in hun betalingsgedrag en financiële gezondheid.

Onderstaand vindt u een samenvatting van de belangrijkste resultaten. Wilt u meer weten over internationale trends omtrent betaalgedrag, of een benchmark maken met de verschillende landen waarmee u zaken doet? Vraag dan nu het digitale rapport aan op: https://www.buckaroo.nl/nieuws/economie-loopt-7-miljard-mis-door-verlate-betalingen/. Intrum Justitia stuurt het kosteloos naar u toe.

Administratieve puinhoop
Een kwart van de bedrijven geeft aan de betalingsmoraal zelfs als bedreiging te zien voor het voortbestaan van het bedrijf. Ruim zes van de tien bedrijven (61%) wijt de te late betalingen aan de slechte administratie van hun opdrachtgevers. Nederland heeft daar in vergelijking met de rest van Europa veel last van: 61% tegen gemiddeld 46% in Europa. Vooral de druk op de liquiditeit wordt genoemd als groot nadelig effect op de bedrijfsvoering.

Druk op langere betalingstermijnen
Bedrijven worden onder druk gezet om langere betalingstermijnen te accepteren. 40% van de ondervraagde bedrijven geeft dat aan. In bijna de helft van de gevallen gaat het dan om een groot bedrijf dat een langere betalingstermijn vraagt aan een MKB-bedrijf. In 62% van de gevallen vraagt een MKB-bedrijf dit aan een collega MKB-bedrijf.

Rick Terra, Managing Director van Intrum Justitia: “Bedrijven in Nederland houden elkaar in de greep met een slechte betalingsmoraal. Het MKB heeft last van lange betalingstermijnen en late betalingen, maar wordt hierdoor gedwongen dit ook hun eigen leveranciers aan te doen. Bedrijven accepteren het omdat ze bang zijn klandizie te verliezen. Deze ‘chantage’ moet ophouden om groei te stimuleren. De grote bedrijven, die een stabiele cashflow hebben, zouden het goede voorbeeld moeten geven en stipter moeten betalen. We profiteren er met z’n allen van als de backbone van de samenleving, het MKB, weer gaat floreren. Dat leidt tot meer investeringen en meer werk.”

Nederlanders zijn stijfkoppen
Opvallend resultaat in het European Payment Report is dat Nederlandse bedrijven, ondanks de groeiende druk op een langere betalingstermijn toch een rechtere rug hebben dan hun buitenlandse collega’s wanneer het gaat om het ‘neen’ zeggen tegen een langere betalingstermijn. 25% weigert akkoord te gaan wanneer wordt gevraagd om een langere betaaltermijn te accepteren. Dat is aanzienlijk meer dan in de rest van Europa, waar slechts 15% dit doet. Als bedrijven wel akkoord gaan met een langere betaaltermijn rekenen zij wel vaak een meerprijs of zij komen een betalingsregeling overeen met de klant.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht