Europese topmanagers: “Wie AI negeert, is over tien jaar irrelevant”

Amsterdam, 8 juli 2025 – AI verandert niet alleen hoe bedrijven werken, het bepaalt straks ook wie er nog aan de top staat. Dat blijkt uit het nieuwe rapport ‘Towards the C-suite 2035’ van recruitment- en consultancybureau Robert Half, een onderzoek naar de uitdagingen waarmee C-Suite-leiders en private equity-investeerders in Europa de komende 10 jaar te maken krijgen. Tegen 2035 zullen CEO’s en andere topmanagers niet langer enkel kunnen vertrouwen op ervaring of intuïtie. “AI, automatisering en nieuwe opkomende technologieën vormen het nieuwe kompas van de C-suite. Wie vandaag niet aanhaakt, dreigt hopeloos achter te lopen tegen 2035”, zegt Justin Dorst, Director Senior & Executive Placements, van Robert Half.
Net zoals op veel andere plaatsen, dringen nieuwe technologieën zoals AI ook binnen in de bestuurskamer van organisaties. Ze veranderen de invulling van leidinggevende functies en de skillset die ervoor nodig is. “Het klassieke beeld van de visionaire CEO maakt langzaamaan plaats voor een technologisch wendbare leider die snel kan schakelen tussen innovatie, risicobeheersing en stakeholdermanagement. Digitale geletterdheid wordt even belangrijk als people skills”, zegt Justin Dorst, Director Senior & Executive Placements, van Robert Half. “Maar juist daar zit het knelpunt”, aldus Dorst. “Waar in andere departementen al vaak AI wordt gebruikt, kampen veel bedrijven nog met een digitaal kennistekort in hun topmanagement. Organisaties zijn enthousiast over technologie, maar missen de digitale slagkracht aan de top. Strategische beslissingen moeten nu eenmaal gebaseerd zijn op technologische realiteit.”
Strategische beslissingen worden data-first
Momenteel staat Nederland binnen de EU op de zesde plaats van het aandeel Nederlandse bedrijven dat AI-technologieën gebruikt1. Het rapport waarschuwt dat, wie technologie niet omarmt, de aansluiting dreigt te verliezen met andere bedrijven die dat wel doen. 84% van de ondervraagden uit de survey noemt kennis van AI dé belangrijkste competentie voor toekomstige leiders. Ruim zeven op de tien van hen verwacht ook dat de besluitvorming in de C-suite over tien jaar data- en AI gedreven zal zijn, waarbij bijna de helft van alle ondervraagden wel aangeeft dat menselijke waarden belangrijk blijven in het besluitvormingsproces.
Eén op de tien gelooft daarentegen dat AI in de toekomst alle beslissingen zal nemen. Volgens Dorst moeten we dat niet als een negatieve ontwikkeling zien: “AI is geen bedreiging voor leiderschap, maar eerder een versneller. De overgrote meerderheid geeft aan dat AI een soort van intelligente partner kan zijn die de besluitvorming niet alleen verrijkt, maar ook aanzienlijk efficiënter maakt. Hierdoor kunnen organisaties sneller data-gedreven beslissingen maken. Tegelijkertijd verscherpt AI de inzichten en maakt het tijd vrij om te focussen op de belangrijkste leiderschapstaken zoals strategische visie, betrokkenheid van belanghebbenden, crisisbeheersing en talentontwikkeling.”
Leren, experimenteren en durven falen
Hoewel er vaak enthousiasme is voor innovatie, ontbreekt het de meeste bedrijven aan digitale competentie in het C-level management. Volgens het CBS is ‘gebrek aan ervaring’ de belangrijkste reden voor Nederlandse bedrijven die het gebruik van AI-technologie hebben overwogen, maar toch hebben besloten het niet in te zetten1. Om deze kloof te overbruggen, moeten nieuwe vaardigheden en strategische plannen worden ontwikkeld.
Zo winnen opleidingen rond technologische innovaties aan belang. Zes op de tien ondervraagde managers geeft aan in te zetten op opleidingen rond AI. Bijna de helft (44%) ziet ook voordelen in een bredere technologische opleiding rond digitale transformatie en data-analyse. Nog eens 31% wil ook inzetten op constante micro-learning voor toekomstige leidinggevenden. De opleidingen moeten ervoor zorgen dat topmanagers technologische trends begrijpen zonder een technische achtergrond te hebben.
“Een cultuur van nieuwsgierigheid en experimenteren is belangrijk voor bedrijven die willen groeien”, aldus Dorst. “Vooruitstrevende bedrijven moedigen nu hun leidinggevenden al aan om experimentele projecten te leiden, innovatielaboratoria en partnerschappen op te zetten en nieuwe technologische toepassingen te verkennen.”
-EINDE PERSBERICHT-
Bekijk via deze link het volledige ‘Towards the C-suite 2035’ rapport inclusief samenvatting.
Bronvermelding
- CBS, Gebruik van AI-technologie door Nederlandse Bedrijven, geraadpleegd in juli 2025 https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/aanvullende-statistische-diensten/2025/ai-monitor-2024/2-gebruik-van-ai-technologie-door-nederlandse-bedrijven
Noot voor de redactie, niet ter publicatie:
Over het onderzoek
In opdracht van Robert Half heeft het Britse Rigour Research Ltd in het eerste kwartaal van 2025 een online enquête uitgevoerd in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Er hebben 400 C-suite- en leidinggevende professionals uit een breed scala aan commerciële sectoren deelgenomen aan de survey. De respondenten waren gelijkmatig verdeeld over kleine en middelgrote ondernemingen en grote ondernemingen, en over beursgenoteerde en particuliere bedrijven.
Daarnaast werden 100 private equity-investeerders uit Europa en de Verenigde Staten ondervraagd. De meerderheid (88%) richt zich op investeringen in groeifasen en schaalvergroting, terwijl 34% ook investeert in noodlijdende activa. De enquête werd uitgevoerd aan de hand van gestelde vragen. De deelnemers werd eerst gevraagd alle antwoordopties te selecteren die van toepassing waren op hun organisatie. In een tweede stap werd hen gevraagd hun top drie keuzes uit de eerder geselecteerde opties te rangschikken. Om representatieve resultaten te garanderen, werden de gegevens gewogen in overeenstemming met de verdeling van de totale populatie. Sommige totalen kunnen mogelijk door afronding niet exact 100% bedragen.
Over Robert Half
Innovatie en hoge ethische normen hebben Robert Half van een kleine onderneming in 1948 tot ’s werelds eerste en grootste gespecialiseerde talentoplossingen- en bedrijfsadviesbureau gemaakt, met bijna 400 kantoren wereldwijd. Robert Half biedt oplossingen voor contract- en vaste aanwervingen op het gebied van financiën en boekhouding, IT en technologie, en administratieve ondersteuning. Robert Half is het moederbedrijf van Protiviti, een wereldwijd adviesbureau dat interne audit-, risico-, bedrijfs- en technologieadviesdiensten aanbiedt. Samen leveren Robert Half en Protiviti geïntegreerde Managed Solutions – een combinatie van expertise op het gebied van werving, advieskennis en projectleveringscapaciteit om organisaties te helpen complexe zakelijke uitdagingen met flexibiliteit aan te pakken.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.