Industry Wire

Geplaatst door Fontys

Fontys lanceert tool die je helpt nadenken over impact technologie

Hoe kun je de impact van technologie beter beoordelen? Hoe weet je beter of een (nieuwe) technologie het probleem écht oplost? Waar moet je allemaal aan denken? De gratis, open, online Technology Impact Cycle Tool van Fontys helpt je bij het beantwoorden van deze vragen middels slimme scans en inspirerende korte cursussen. 

In een wereld die in toenemende mate digitaliseert, krijgen steeds meer studenten te maken met technologische oplossingen voor problemen in hun vakgebied. Dit geldt niet alleen voor studenten ICT of engineering, maar in toenemende mate ook voor die van logistiek, verpleegkunde, journalistiek, psychologie of de sporthogeschool.

Al die studenten bedenken technologische oplossingen voor problemen, passen technologische oplossingen toe of beoordelen (nieuwe) technologie. Vaak zijn ze onvoldoende uitgerust om dat op niveau te doen. De Technology Impact Cycle Tool is ontworpen om ze daarbij te helpen. De tool rust daarbij op twee pijlers.

Hulpmiddelen om een (nieuwe) technologie te beoordelen. De tool stelt middels diverse scans allerlei vragen, die je helpen om na te denken over de impact van de technologie. De vragen zijn niet normatief, maar zetten je aan het denken, wat weer leidt tot betere technologie, een betere implementatie, context of gebruik. De resultaten kunnen worden afgedrukt op een canvas (bijvoorbeeld bij een quick scan) of in een technology impact document (bij een uitgebreidere analyse). De tool doet ook suggesties voor de beste manier van gebruik (middels best practices), biedt voorbeeld cases en geeft toegang tot andere, meer gedetailleerde frameworks op onderdelen. Inmiddels zijn al bijna 400 technologieën beoordeeld met de tool;

Tien verschillende open, online, inspirerende courses. Deze courses (technologie algemeen, menselijke waarden, privacy, bad actors, data, transparantie en AI, stakeholders en platformen, duurzaamheid en toekomstplanning) duren allemaal één uur en zijn toegankelijk, leuk en bedoeld om te inspireren en te enthousiasmeren. Daarnaast wordt veel – steeds geupdate – extra materiaal aangeboden (boeken, video’s, papers, etc…). Wanneer je een course doet, wordt je voortgang bijgehouden en heb je een complete course gedaan, dan krijg je een certificaat. Heb je ze alle tien gedaan, dan kom je in aanmerking voor een shirt.

De tool wordt al veel gebruikt voor studenten, maar is nu voor iedereen beschikbaar. Een goed begrip van de impact van technologie is immers ook van belang voor docenten en het werkveld. Raadsleden die beleid moeten toetsen, managers die keuzes moeten maken, kritische consumenten, productontwikkelaars of bezorgde burgers.

De tool is te vinden op www.tict.io. Heb jij ideeën of suggesties, of denk je dat je iets kunt bijdragen, laat het ons dan weten.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht