Industry Wire

Geplaatst door Radboud Universiteit

Gebedenboek Maria van Gelre geheel online beschikbaar

Het beroemde gebedenboek van Maria van Gelre is vanaf 19 juni in zijn geheel online beschikbaar. Vanaf nu kan iedereen het totale gebedenboek digitaal doorbladeren op hoge resolutie, inclusief alle verluchtingen. In 2015 werden de restauratie en digitalisering succesvol gecrowdfund door letterkundige Johan Oosterman van de Radboud Universiteit.

Vanaf 19 juni is het gebedenboek voor zowel onderzoekers als het publiek online te raadplegen en door te bladeren; een belangrijk moment in het toegankelijk maken van het Berlijnse handschrift. Het online-gebedenboek is bovendien voorzien van uitvoerige informatie over de teksten en de verluchting: wat is er te zien, wat valt er te lezen, wie maakten de miniaturen. Deze informatie is het resultaat van het onderzoek dat naar het boek is gedaan.

JacobsladderDe Jacobsladder. Aartsvader Jacob droomt van een ladder naar de hemel (detail uit het Gebedenboek van Maria van Gelre)

Enorme diepgang

Projectleider Johan Oosterman is tijdens het onderzoek nog meer onder de indruk geraakt van het boek: ‘Het boek is uiterlijk heel mooi, maar ook qua inhoud van een enorme diepgang, waarschijnlijk het meest complexe gebedenboek dat we kennen. Maria moet wat dat betreft ook een diep religieus mens zijn geweest. Het boek lijkt alleen bruikbaar door iemand die hoge eisen aan zichzelf stelt en heel erg goed weet hoe de liturgie in elkaar steekt.’ Oosterman is blij dat hij nu de belofte van een online versie van het boek aan de donateurs heeft kunnen inlossen.

De-rijke-vrekDe rijke vrek vraagt om verlichting van zijn straf (detail uit het Gebedenboek van Maria van Gelre)

Bekijk online
•Bekijk het gehele gebedenboek online op de site van Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit
•Kijk voor meer informatie ook op de site van het project

Het gebedenboek van Maria van Gelre staat centraal in een onderzoeksproject onder leiding van letterkundige Johan Oosterman. In het project werken de Radboud Universiteit, de Staatsbibliothek zu Berlin en Museum het Valkhof intensief samen. Onderzoek naar de conditie van het gebedenboek en technisch onderzoek naar pigmenten en perkament wordt verricht in Berlijn, onderzoek naar de teksten, de verluchtingen en de historische achtergrond vindt plaats in Nijmegen. De online presentatie is verzorgd in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht