Industry Wire

Geplaatst door Fontys Hogeschool ICT

Hoe denkt de Eindhovenaar over nieuwe technologie?

?

Techno-Ethische vraagstukken
Wie moet voorrang krijgen bij het verkeerslicht: de oude dieselvrachtwagen of de elektrische auto? De auto die vervuilt als deze stilstaat of moet je juist de milieuvriendelijke auto voorrang geven – die niet iedereen kan  betalen?  Waar mogen drones vliegen om pakketjes te bezorgen? En mogen deze drones beelden die ze maken opslaan, zodat de politie ze kan gebruiken voor opsporingsdoeleinden? De ethische dilemma’s zijn ingebracht door de Gemeente Eindhoven, die meer wil weten over de ethische afwegingen rondom stadsmobiliteit, en de High Tech Campus, waar binnenkort geëxperimenteerd gaat worden met bezorg-drones.

Studenten aan de slag
De Moral Data City Hunt is onderdeel van het onderzoek van het lectoraat Moral Design Strategy.  Tijdens deze dag worden twee onderzoeksinstrumenten ingezet: een mobile moral lab en een toepassing van de Personal Values Dictionairy. Lector Bart Wernaart: “In het moral lab krijgen inwoners stedelijke dilemma’s gepresenteerd waarvan ze iets moeten vinden en via de Personal Values Dictionairy worden de waarden in kaart gebracht die de inwoners belangrijk vinden. Zo kunnen inwoners grip krijgen op ethische afwegingen die normaliter verstopt zitten in de technologie.”

Inwoners bewust maken van nieuwe technologie
Wethouder Stijn Steenbakkers van gemeente Eindhoven: “De Moral Data City Hunt wordt georganiseerd om inwoners meer bewust te maken van de ethische aspecten van technologische vraagstukken. Het gaat nu om vraagstukken rondom technologische toepassingen binnen het publieke domein (gemeente Eindhoven) en het private domein (bezorg drones). We willen onderzoeksinstrumenten testen zodat we beter begrijpen wat voor ethische oplossingen inwoners wenselijk vinden.”

Met een arcadekast de wijk in
“Tijdens de city hunt testen we de software en applicatie voor het eerst real-life uit. Deze zijn gemaakt in samenwerking met Games for Health. Het is echt super gaaf om te zien dat zo’n 125 studenten hiermee aan de slag gaan”, vertelt Wernaart enthousiast. “We hebben een mobiel moral lab met een chatbot functie ontwikkeld. Dat ziet er uit als een grote arcadekast, waar mensen mee kunnen spelen, en gaat super veel onderzoeksinput opleveren. Verder gaan we via tablets met QR codes data verzamelen.”

Vanwege de coronamaatregelen zullen de studenten digitaal starten met een kickoff van lector Bart Wernaart en wethouder Stijn Steenbakkers. Studenten gaan daarna – coronaproof – verspreid over heel Eindhoven in kleine groepjes op pad om op straat inwoners te bevragen. De opgehaalde data van studenten komt vervolgens real-life binnen in een zogeheten ‘situation room’ op de campus van Fontys, waar een andere groep studenten samen met onderzoekers de gegevens gaat ordenen en interpreteren. Studenten zullen aan het eind van de dag digitaal inloggen om hun bevindingen te presenteren.

Jaarlijks event
Het is de ambitie van Fontys om de Moral Data City Hunt tot een jaarlijks evenement te maken, waarbij in een volgende editie ook andere steden worden betrokken. Gesprekken worden momenteel gevoerd met onderzoekers in verschillende Europese steden om te onderzoeken op welke manier een dergelijke city hunt levensvatbaar is als simultaan project, zodat data niet alleen tussen Eindhovense buurten, maar ook tussen verschillende steden vergeleken kan worden. Steenbakkers: “Wij vinden het vanuit de Gemeente Eindhoven een goed initiatief, waar wij graag onze bijdrage aan leveren. En super dat de studenten dit onderzoek coronaproof gaan uitvoeren!”

Meer weten?
Meer weten over het lectoraat Moral Design Strategy: www.fontys.nl/moraldesignstrategy.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht